Putin nakon susreta s Bidenom: Ne slažemo se oko brojnih pitanja, ali nije bilo neprijateljstva

preporučujemo

Nakon samita u Ženevi sa američkim predsjednikom Bidenom, ruski lider Vladimir Putin kazao je kako susret nije obilježila neprijateljska atmosfera.

Putin je kazao da se dobar dio sastanka odnosio na mir u svijetu jer su Rusija i SAD najveće nuklearne sile te da su lideri svjesni svoje odgovornosti.
“Predsjednik Biden je donio odgovornu odluku kako bi na pet godina produžio naš sporazum te smo se usuglasili da treba nastaviti dogovaranje na nivou ministarstava vanjskih poslova”, izjavio je Putin.

Nije bilo neprijateljstva između nas, naravno ne slažemo se oko brojnih pitanja, naglasio je ruski predsjednik.

“Što se tiče kibernetičke sigurnosti dogovorili smo se da krenemo razgovore na ovo pitanje, posebno po pitanju odgovornosti. Nije poznato široj javnosti da ima jedna američka organizacija koja je kazala da je najveći broj kibernetičkih napada urađen iz SAD-a, Kanade, Južne Amerike, Velike Britanije, a tek onda iz Rusije”, naveo je Putin.

Podcrtao je kako postoji dosta toga da se riješi u okviru pregovaračkog procesa, ali da je kibernetička sigurnost važno područje ne samo za SAD-e, već i za Rusije.

Na pitanje novinara CNN-a kazao je da su se o Ukrajini obavezali na pregovore, ali, kako je kazao, volio bih da obratite pažnju da je u oktobru ukrajinska deklaracija podnijela zahtjev za novo tumačenje sporazuma iz Minska što baca novo svjetlo na taj problem.

Na pitanje oko statusa Aleksa Navalnog je kazao kako je on prekršio zakon te je proglašen traženom osobom. Na sva slična pitanja američkih novinara Putnin je navodio slične primjere iz SAD-a.

Najnovije

U Vlasenici napadnuti povratnici: Ušao je u moju avliju za mnom i razbio staklenu flašu kojom me je porezao

U Vlasenici se danas dogodio incident kada je napadnut povratnik Amir Ferhatović, ali i njegova porodica. Napadnut je od...