Putin objavio pod kojim će uslovima prekinuti vatru u Ukrajini

Preporučujemo

Predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da će Rusija prekinuti vatru i pristupiti mirovnim pregovorima ako Ukrajina odustane od svojih ambicija da postane dio NATO-a i povuče svoje snage iz četiri ukrajinske regije na koje Moskva polaže pravo.

Uoči mirovne konferencije u Švicarskoj na koju Rusija nije pozvana, Putin je naveo niz uvjeta koji su u potpunoj suprotnosti s uvjetima koje postavlja Ukrajina.

- -

„Uvjeti su vrlo jednostavni“, rekao je Putin, navodeći potpuno povlačenje ukrajinskih snaga sa cijelog teritorija regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja u istočnoj i južnoj Ukrajini.

„Čim u Kijevu izjave da su spremni na takvu odluku i započnu stvarno povlačenje snaga iz ovih regija, i također službeno objave da odustaju od svojih planova za ulazak u NATO, s naše strane, odmah, doslovno iste minute slijedi zapovijed za prekid vatre i početak pregovora“, rekao je.

„Ponavljam, učinit ćemo to odmah. Naravno, istodobno ćemo jamčiti nesmetano i sigurno povlačenje ukrajinskih jedinica i formacija.“

Veliki summit u Švicarskoj
U trećoj godini rata, Rusija kontrolira gotovo petinu ukrajinskog teritorija. Ukrajina kaže da se mir može temeljiti samo na potpunom povlačenju ruskih snaga i obnovi ukrajinskog teritorijalnog integriteta.

- -

Očekuje se da će se za vikend na summitu u Švicarskoj, na kojem će sudjelovati predstavnici više od 90 država i organizacija, izbjegavati teritorijalna pitanja i da će se umjesto toga usredotočiti na pitanja kao što su sigurnost opskrbe hranom i nuklearna sigurnost u Ukrajini.

Kremlj je rekao da će skup biti „uzaludan“ bez predstavnika Rusije.

Najnovije

Dodik: Zbog sankcija ne možemo do novca kojeg RS ima u inostranstvu

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik gostovao je jutros na RTRS-u rekao da nema nijednog razloga da sa Srbi...