Putin regovao na duboke udare unutar ruske teritorije, izdao novu naredbu

Preporučujemo

Predsjednik Rusije Vladimir Putin reagovao je na udare unutar ruske teritorije koji su došli iz Ukrajine te je naredio svojoj vojsci da na te napade prioritetno reagira.

Putin je ovo poručio tokom sastanka vlade o obnovi uništenih stambenih objekata i infrastrukture u regijama jugozapadne Rusije.

“Naravno, prioritetni zadatak je eliminirati samu mogućnost granatiranja, ali to je posao vojnog odjela”, rekao je Putin.

Dodao je da su ruske regije Belgorod, Brjansk i Kursk, kao i Krim, koji je Rusija otela od Ukrajine i anektirala 2014., područja u kojima su stambeni objekti oštećeni ili uništeni.

“Mnogi su se ljudi našli u teškoj situaciji, izgubili su domove, bili su prisiljeni preseliti se kod rodbine ili u privremena mjesta stanovanja, suočili su se s prekidima u opskrbi vodom, grijanjem i električnom energijom”, naveo je.

Iako Ukrajina nije preuzela odgovornost za udare, opisala ih je kao karmu za rusku invaziju. Udari u južnoj Rusiji uglavnom su uključivali vojne mete kao što su električne trafostanice i skladišta oružja i goriva.

Kremlj je saopštio da će rakete dužeg dometa, navodno uključene u predstojeći paket vojne pomoći Sjedinjenih Američkih Država Ukrajini, dovesti do eskalacije sukoba, ali neće promijeniti njegov tok.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov također je rekao novinarima kako se ne planira održavanje razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Joea Bidena.

Očekuje se da će američki paket vojne pomoći, vrijedan 2,2 milijarde dolara, prvi put uključivati rakete dužeg dometa, rekla su Reutersu u utorak dva američka dužnosnika upućena u to pitanje. Takve bi rakete omogućile Ukrajini koja je rekla da planira silom povratiti cijeli svoj teritorij, uključujući anektirani Krim, da udari dublje u teritorij pod kontrolom Rusije.

Najnovije

Svi pričaju o novoj ukrajinskoj protuofanzivi, ali gdje će se desiti

S ruskom iscrpljujućom istočnom ofenzivom koja se navodno bliži kulminaciji, pozornost se ponovno usmjerava na planiranu protuofanzivu Ukrajine, za...