Putin u Banja Luku šalje svoje ljude od povjerenja: Bivši oficir KGB-a Poltavčenko najavio bliže odnose Rusije sa RS

Preporučujemo

Bivši oficir ruske sigurnosne službe KGB-a koji slovi za osobu od najvećeg povjerenja Vladimira Putina stigao je u Banju Luku gdje je govorio o odnosu s RS za koji kaže da je gotovo genetski.

Guverner Sankt Peterburga i jedan od najutjecajnijih političara u Rusiji Georgij Poltavčenko najavio je u petak u Banjoj Luci jačanje odnosa Rusije i entiteta Republike Srpske u Bosni i Hercegovini čije vlasti predvođene Miloradom Dodikom agresivno promoviraju separatističku politiku i prijete odcjepljenjem od BiH.

Bivši časnik ruske sigurnosne službe KGB-a koji slovi za osobu od najvećeg povjerenja Vladimira Putina u Banju Luku je doputovao upravo na poziv predsjednika RS-a Dodika.

Tamo boravi dva dana a povodom njegova dolaska upriličen je i forum o “strateškim odnosima” RS i Sankt Peterburga. Taj grad je već godinama neka vrsta Dodikove spone s Putinovom administracijom, a on je tamo otvorio i posebno predstavništvo RS.

Posljednji boravak u Sankt Peterburgu u maju ove godine Dodiku je bila prilika za direktni susret s Putinom na marginama tamošnjeg redovnog Međunarodnog gospodarskog foruma. Dodik je nakon toga izjavio kako je od ruskog predsjednika dobio uvjeravanja o njegovoj “snažnoj potpori” RS i Daytonskom sporazumu.

Poltavčenko je u govoru koji je održao na banjolučkom forumu kazao kako se tamo osjeća kao kod kuće iako nije posebice inzistirao na političkim temama.

“To je odnos koji datira od predaka, gotovo je genetski i dugujemo ga slavenskom bratstvu”, kazao je Poltavčenko dodajući kako ruske regije sa zadovoljstvom surađuju sa RS dok Bosnu i Hercegovinu gotovo nije ni spomenuo.

Najavio je kako će promicati kontruktivni dijalog i suradnju koji već postoje najavivši provedbu projekta gradnje kaskadnih hidroelektrana u kojemu će sudjelovati ruski “Rakurs inženjering”.

Dodik je pak ovu prigodu iskoristio kako bi održao predavanje o globalnim političkim kretanjima pri tom upadljivo nastojeći poticati rusofilske osjećaje ističući kako je važno održati veze s Rusijom u vrijeme polarizacije diljem svijeta.

“Neki žele prikazati svaki kontakt s Rusijom kao maligni. To su gluposti koje treba odbaciti”, kazao je taj političar koji je od siječnja 2017. na “crnoj listi” vlade SAD-a jer je označen kao prijetnja provedbi Daytonskog sporazuma.

Termin “maligni utjecaj” u komentiranju ruske politike u BiH koriste upravo predstavnici američke administracije poput veleposlanice SAD-a u BiH Maureen Cormack.

“Njihovog (ruskog) skrivenog utjecaja uopće nema”, ustvrdio je Dodik dodajući kako se u RS-u ne žele odvojiti od svojih prijatelja kakvi su Rusi za koje je ocijenio kako imaju fer i korektan stav u potpori Daytonskom sporazumu za razliku od zapadnih država za koje je ocijenio kako pokušavaju potkopati poziciju RS zajamčenu ustavom.

Principijelni stav Moskve, elaborirao je Dodik, omogućuje RS da i ona čvrsto inzistira na svojim stajalištima.

Potkraj naredne sedmice u BiH bi trebao doputovati ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov a uz Sarajevo trebao bi posjetiti i Banju Luku.

Prvotno je posjet Lavrova bio najavljen za 17. septembar no odgođen je zbog, kako je pojašnjeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, iznenadnih obveza šefa ruske diplomatije, piše Hina.

Najnovije

Bandić: Studenti ne smiju biti ping-pong loptica između Vlade KS i Univerziteta!

Pozivam Vladu Kantona Sarajevo da interveniše i osigura izvršenje ugovora koji su studenti potpisali sa Univerzitetom u Sarajevu prije...