Putin: U Bjelorusiju šaljemo rakete koje mogu nositi nuklearne glave

Preporučujemo

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin rekao je danas da će Rusija susjednoj joj Bjelorusiji tokom narednih nekoliko mjeseci poslati rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave, piše The Guardian.
– Bjelorusiji ćemo u nadolazećim mjesecima predati raketne sisteme Iskander-M koji mogu ispaljivati balističke ili krstareće rakete, što konvencionalne, što nuklearne – rekao je Putin tokom sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom koji je održan u Sankt-Peterburgu.

Putin je Bjelorusiji ponudio i da im Rusija unaprijedi borbene avione kako bi mogli nositi nuklearno oružje. Lukašenko je prethodno Putina zamolio da “adaptira” njegove avione.

– Bjeloruska vojska koristi mnogo borbenih aviona Suhoj Su-25. Mogu se nadograditi na primjeren način. Ti bi se zahvati trebali izvesti u ruskim tvornicama, a obuka osoblja trebala bi biti usklađena s tim. Dogovorit ćemo kako ćemo to ostvariti – ustvrdio je Putin.

Lukašenko je u maju rekao da je njegova zemlja od Rusije kupila Iskander rakete koje mogu nositi nuklearne bojeve glave te protuzračni i proturaketni sustav S-400.

Najnovije

Filmska potjera u BiH: Poznati prevarant policiji bježao 20 sati

Nedžad Velić (33) iz Cazina, za kojim je raspisano 13 potraga za razbojništvo i prevare, uhapšen je u Potkrajevima,...