Putin: Upozorenja o navodnom ruskom napadu na zemlje članice NATO-a potpuna glupost

Preporučujemo

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je strahove Zapada od mogućeg ruskog napada na države članice NATO-a nazivajući to kao “potpunu glupost”.

– Američki predsjednik Joe Biden koristi takva upozorenja da odvrati pažnju od grešaka u svojoj politici prema Rusiji – rekao je Putin na ruskoj državnoj televiziji.

- -

Prema riječima Putina, Biden razumije da “Rusija nema razloga, nema interesa – ni geopolitičkih, ekonomskih ili vojnih za sukob sa zemljama NATO-a”, prenosi dpa.

– Mi nemamo teritorijalnih pretenzija jedni prema drugima, nemamo želju da kvarimo naše odnose – rekao je Putin o zemljama NATO-a.

Šef Kremlja, koji već skoro dvije godine vodi rat protiv Ukrajine, više puta je upozoravao na širenje NATO-a na istok do granice sa Rusijom. Napadom na Ukrajinu želi i da spriječi ulazak te zemlje u NATO.

ad
S druge strane, Ukrajina i zapadne zemlje upozoravaju da će Putin, ako pobijedi na ukrajinskom tlu, napasti i baltičke članice NATO-a i druge zemlje Sjevernoatlanske alijanse, prenosi dpa.

- -

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poziva Zapad da Kijevu pruži vojnu podršku te da će Rusija pretrpjeti strateški poraz u ratu i nikada više neće moći napasti drugu zemlju.

Jedna od posljedica Putinove invazije na Ukrajinu je članstvo Finske, dugo neutralnog susjeda Rusije, u NATO-u. Ruski predsjednik je naglasio da Rusija više nema nikakvih sukoba sa tom zemljom.

– Nije bilo problema. Ali sada će ih biti, jer ćemo sada stvoriti Lenjingradski vojni okrug i tamo koncentrisati određene vojne jedinice – rekao je Putin, ne navodeći detalje.

Predsjednici SAD-a i Ukrajine ponovili su u utorak nakon sastanka u Bijeloj kući da je nastavak američke pomoći Kijevu neophodan za uspjeh u ratu protiv Rusije. Biden je upozorio da će u slučaju ruske pobjede sve zapadne demokratije biti u opasnosti.

Dan kasnije i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da postoji ozbiljan rizik da se Putin ne zaustavi na tome u slučaju vojne pobjede u Ukrajini. Iz tog razloga, prema njegovom uvjerenju, NATO saveznici moraju nastaviti s vojnom podrškom Kijevu.

Najnovije

Ukrajinci gube sve više zapadnih tenkova, a nedostatak artiljerije ih tjera da se bore iz blizine

Boreći se za zaustavljanje ruskog napredovanja zapadno od ruševina Avdivke u istočnoj Ukrajini, 47. mehanizirana brigada ukrajinske vojske izgubila...