Putinove poruke iz Sarajeva EU i NATO-u

Preporučujemo

Posjeta Putinove čelične lejdi Sarajevu i Banja Luci, sasvim je to sigurno, imat će dalekosežne političke posljedice po Balkan, i po državu Bosnu i Hercegovinu.

Valentina Matvijenko stigla je u našu zemlju kao izvidnica predsjednika Rusije. Ne treba iznenaditi, ako se u dogledno vrijeme, i Putin pojavi u našoj zemlji.

Čak i da nije izgovorila nijedne riječi kojom se direktno miješa u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine, sama činjenica da je stigla treća osoba po značaju u Rusiji (Putin, Medvedev, Matvijenko), govori dovoljno.

Nažalost, kao i uvijek, ovdašnji se političari probude kao iz ugodnog zimskog sna, svaki puta kada se nešto golemo desi.

Sada su odjednom se svi zarovili i „saznali“ da je Matvijenko na crnoj listi SAD i EU.

Da se iko, prije njene posjete, kada je to i najavljeno, potrudio da ukuca na Google njeno ime, dobio bi sve ove informacije.

I po nepisanom pravilu, sada su svi u šoku od Putinovih poruka koje nam je ona prenijela.

Sporo pale bh. političari koji se „bore“ za euroatlantske integracije. Gotovo pa na guranje.

Da su prije četiri godine počeli čitati izjave i analize vojnog analitičara Nedžada Ahatovića, sada bi bili spremni. Podsjetimo, Ahatović kontinuirano upozorava da bi svaka neuralgična tačka na Balkanu, koja nije dovršena u teritorijalnoj strukturi NATO-a, vrlo brzo mogla prerasti u krizno žarište.

„To bi, zbog strateškog razvlačenja ukupnih vojnih učinaka Saveza, u perspektivi, moglo biti vrlo opasno. Praznine koje je NATO ostavio iza sebe mogla bi popuniti Rusija. Obrisi ruske ekonomije u Jugoistočnoj Europi, posebno u Srbiji, a preko Republike Srpske i u BiH, već su vidljivi, a ruski predsjednik Vladimir Putin ne krije interese u ovoj regiji“. Tako je između ostaloga govorio Ahatović.

Ali, po onoj našoj dobroj staroj “mahalskoj”, u čemu smo šampioni da svakoga omalovažimo, sve se završava sa „’ta će on!“

Zar je iznenađujuće što se Dragan Čović izvinjavao Matvijenko i podržao sve njene stavove? Zar je iznenađujuće da nijedne riječi nije progovorio kada je ona poručila da BiH ne treba u NATO, već ostati vojno neutralnom?

Ono što iznenađuje jeste da još uvijek ima iznenađenih. A da su samo malo pažljivije čitali novinarske tekstove, da su više pratili šta radi Čović, a manje se bavili spletkama i diskreditacijama „protivničkih kandidata za Predsjedništvo BiH“, znali bi da je on odavno uz Milorada Dodika glavni ruski igrač u BiH.

Podsjetimo samo na mostarski Aluminij u koji su zahvaljujući njemu ušli Rusi. Ili pak na veze sa Putinom, njegove prisne prijateljice i istomišljenice, predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Da su samo malo više čitali, i bavili se svojim poslom za koji su debelo plaćeni (zaštita države i zastupanje njenih interesa), zabrinuli bi se na vrijeme zbog ove posjete, koja je sve, osim prijateljska za Bosnu i Hercegovinu.

Putin je BiH, ali i Evropskoj uniji i SAD, preko Matvijenko poslao jasne poruke i to iz Sarajeva.

Potom je ponovila sve isto u Banja Luci, podebljavajući to bezrezervnom podrškom Dodiku i njegovim antinato stavovima.

Dodikova prijateljica sa američke crne liste, Matvijenko dala je sada predizborni vjetar u leđa čovjeku koji ne voli zemlju u kojoj je rođen i živi, da sa pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda učini sve što može da se u Bosni i Hercegovini realizuju ruski interesi.

Ne bez razloga, u cjelodnevnom programu uživo na RTRS se govorilo o ruskim helikopterima, o najobučenijim ruskim specijalcima, o „histeričnom političkom Sarajevu“…Ni jedne pozitivne riječi za nastojanja Bosne i Hercegovine da se pridruži EU i NATO-u.

Očekivano, jer je dolazak Matvijenko u BiH kristalno jasna Putinova poruka- Rusija će učiniti sve da zaustavi BiH na njenom putu ka EU i NATO.

I to preko Dodika. Ali i nositelja europskih vrijednosti Čovića.

Jel’ opet nekom nešto nije jasno? Ili ćemo pričati o teorijama zavjere i kako smo mi mali i nebitni? Šta ćemo kada se preko naših leđa prelomi rješavanje pitanja nezavisnosti Kosova i ruski interesi na Balkanu? Hoćemo li i tada govoriti da je za rat potrebno dvoje?

BiH nema alternativu. Njena je budućnost u euroatlanstkim integracijama. Sa deklarativnog opredjeljenja za EU i NATO, treba preći na konkretan rad. A to znači zasukati rukave. Gospodo bh. političari na visokim pozicijama, na vas je red! Nemojte da vas iznenadi dolazak Putina u Sarajevo i Banja Luku. Bojim se da će tada biti kasno za vaše “oštre reakcije”.

Najnovije

Kiša uništila puteve u Višegradu, proglašeno stanje elementarne nepogode

Na području opštine Višegrad proglašeno je stanje elementarne nepogode usljed jake kiše koja je nanijela veliku štetu, najviše putevima,...