- Advertisement -

PZ u BiH: Ubistvo novinarke Shereen Abu Aqleh je ratni zločin

Preporučujemo

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini najoštrije osuđuje planirani atentat na palestinsku novinarku Shereen Abu Aqleh koji su jutros u zoru namjerno i svjesno počinili vojnici i oficiri izraelske okupacione vojske u kampu Jenin.

“Šokirani smo jutrošnjim dešavanjima i smatramo da je ovaj kukavički atentat ratni zločin čiji je cilj ubijanje istine i prikrivanje zločina okupacije nad palestinskim narodom koji svakodnevno čini izraelski režim. Za ovaj gnusni zločin smatramo u potpunosti odgovornom izraelsku okupacionu vladu i njenog predsjednika Bennetta, uz napomenu da je novinarka Shereen nosila novinarski prsluk sa jasnim obilježjima te da nije predstavljala nikakvu opasnost za okupatorske vojnike, te ističemo da je ovo zločin koji neće ostati nekažnjen.

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini za ubistvo Shereen Abu Aqleh smatra odgovornom i licemjernu Međunarodnu zajednicu koja stvari ne sudi jedinstvenim standardom i razmjerom, ističući da je međunarodna šutnja o zločinima okupatorske sile ono što i ohrabruje Izrael da nastavi sa svojim zločinima protiv palestinskog naroda. Oštro osuđujemo plasirane laži pojedinih medija da je novinarka Abu Aqleh „poginula tokom okršaja“ jer je jasno da je na nju i na njenog kolegu Ali Al-Samudija, koji su nosili prsluke i kacige sa oznakom PRESS, pucano dok su sa ostatkom novinarske ekipe bili na terenskom zadatku u gradu Jeninu, te je Shereen pogođena snajperskim metkom ispod uha tačno na mjesto koje nije bilo pokriveno novinarskom kacigom

Palestinska zajednica smatra današnji dan atentata na Shereen Abu Akleh i ubistvo svakog palestinskog novinara crnim danom za istinu, crnim danom za slobode štampe i palestinskih medija posebno, ističući da međunarodno pravo nedvosmisleno predviđa zaštitu novinara i poziva na olakšavanje njihove misije, a ne na ubijanje i mučenje.

Palestinska zajednica izražava saučešće porodici ubijene novinarke Shereen Abu Akleh, njenim kolegama medijske kuće Al Jazeer-a, i svim palestincima i palestinkama širom svijeta koji su žrtve okupacije i genocida izraelske vlade koja traje stotinu godina”, navodi se u saopćenju Majeda Maaroufa, predsjednika Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Efendić: Članove Predsjedništva BiH ne biraju Hrvati, Bošnjaci ili Srbi, nego građani BiH

Predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić oglasio se na svom Facebook profilu povodom rasprava o izbornom sistemu u BiH...