Radnici blokirali ulaz u firmu “Zrak” kako bi spriječili stečajnog upravnika da im da otkaze

Preporučujemo

Radnici “Zraka” blokirali su ulaz u preduzeće i poručili stečajnom upravniku da neće dopustiti da im podijeli otkaze, što je, kako navode, danas planirao uraditi.

Predsjednik Sindikata “Zraka” Emir Kominlija je poručio da policija mora pohapsiti sve radnike te da će se boriti i neće dozvoliti stečajnom upravniku da uđe u preduzeće.Radnicima “Zraka” pridružio se i Sindikat metalaca u FBiH.

Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, rekao je da radnici neće otići i da će pozvati građane da im se pridruže, kao i direktore firmi iz namjenske industrije da omoguće radnicima da im pruže podršku na protest.

“Mi smo već od petka čuli od predstavnika sindikalne organizacije da je stečajni upravnik jednostavno ovdje došao na pet minuta i samo im rekao da se ponedjeljka potpisujuju otkazi. Rekao je vi od ponedjeljka idete na biro i ponudio im je neki minimalac. Ustvari, on se igra tri mjeseca sa radnicima”, rekao je Melez.

Nevjerovatnim je nazvao činjenicu da novi direktor Edin Čano, koji je preduzeće preuzeo nakon što je Nedžad Koldžo otišao u penziju, ništa ne može potpisati, iakoga je imenovala Vlada.

“Agonija traje godinu dana. Ovdje je bilo kriminala ‘do grla’, neću da govorimo ko je ukrao, šta je ukrao, neka se to ispita i tražimo da se sve institucije uključe i istraže šta se ovdje dešavalo. Stečajni upravnik se igra sa životima radnika”, zaključuje Melez.

Podsjećamo, prije mjesec dana pokrenut je stečajni postupak u preuzeću “Zrak”, iako je firma sklopila ugovore vrijedne nekoliko desetina miliona eura, a pristizali su upiti i za realizaciju novih projekata. Osim toga, “Zrak” je među rijetkim firmama koje su za svoj proizvod dobile i NATO broj.

Kako su iz Sindikata “Zraka” upozorili podjelom otkaza radnicima proizvodnja bi bila skroz zaustavljena te bi u pitanje bila dovedena realizacija trenutnih ugovora čije neizvršenje državu može koštati najmanje 10 miliona eura.

Predstavnici firme iz Austrije su već najavili da će tražiti odštetu u tom iznosu ukoliko se zakasni sa isporukom.

“Ovom prilikom želimo da pozovemo predstavnike Vlade i resornog ministarstva da nam pomognu riješiti se ove zločinačke hobotnice i stane ukraj tzv. građevinskoj mafiji”, poručili su i z Sindikata “Zraka”.

Vršilac dužnosti direktora “Zraka” Edin Čano najavio je da je spreman podnijeti krivčnu prijavu protiv stečajnog upravnika jer on, kako je kazao, ne bi smio poduzimati radikalne poteze prije kraja žalbenog postupka o pokretanju stečaja.

Podsjećamo, dugovanja za neisplaćane plate bivšim i jednom broju sadašnjih uposlenika koji su podnijeli zahtjev za stečaj putem svog advokata jedan je od najvećih problema ove firme.

Najnovije

Studenti iz porodica poginulih boraca i studenti bez oba roditelja koji nisu iz Sarajeva plaćat će školarinu

Studenti u Kantonu Sarajevo suočavaju se sa novim problemima. Nakon izmjene Zakona o visokom obrazovanju, diskriminisana su djeca šehida...