Radnici Dite ne mogu u penziju zbog starih potraživanja

Preporučujemo

Radnici tuzlanske Fabrike deterdženata Dita koju je u aprilu prošle godine u stečaju kupila kompanija Bingo trenutno radi u punom kapacitetu, međutim radnici s dugogodišnjim radnim stažom sada se susreću s novim problemima.

Naime, nakon kupovine Dite novi vlasnik je prema Poreznoj upravi BiH izmirio sve obaveze koje su mu bile nametnute, ali sada su se pojavila nova dugovanja koja se vežu za nekadašnje preduzeće u stečaju u kojem bi do kraja aprila ove godine trebala biti proglašena likvidacija.

- -

“Nama je u Poreznoj upravi FBiH uplaćen staž za period od 2008. do 2015. godine. Porezna uprava je sve rasknjižila od 2008. do 2011. godine, a preostale četiri godine su sada sporne, jer ova uprava na osnovu potražnje od Zavoda zdravstvenog osiguranja i Zavoda za zapošljavanje TK zahtjeva uplatu i za njihove izdatke” kazao je predsjednik Sindikata Dite Dževad Mehmedović za tuzlanski.ba.

Sve ovo je dovelo do problema zbog kojeg nekolicina Ditinih radnika ne može ostvariti pravo na odlazak u penziju.

“Mi smo Vladi FBiH sve dokumentovali te napisali da se u periodu od 2011. do 2015. godine nismo mogli liječiti, jer nismo imali zdravstveno osiguranje, a također nismo bili ni na evidenciji Zavoda za zapošljavanje TK. I pored toga, ove ustanove sad traže uplaćivanje određene sume novca. Stara Dita koja je u stečaju krajem aprila će biti likvidirana, a kako će se nakon toga riješiti problem uvezivanja radnog staža, za sada ne znamo”, naveo je Mehmedović.

Najnovije

Efendić oštro poručio: Okerić koji u životu nikada ništa nije napravio, ničim izazvan, pokušava obezvrijediti moj rad u općini Novi Grad

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić oglasio se na društvenim mrežama...