Radnici komunalne privrede KS odlučili: Idemo u štrajk!

preporučujemo

Posljednjih dana u Kantonu Sarajevo se osjeti ogromno nezadovoljstvo zbog ignorantskog odnosa Vlade Kantona Sarajevo prema radnicima javnih ustanova i preduzeća.

– Pored prosvjetara i policajaca, radnici komunalne privrede imaju razloge da budu nezadovoljni jer nemaju potpisan kolektivni ugovor, premijer Edin Forto i ministar saobraćaja Adnan Šteta ih ignorišu a više se radnici i ne sjećaju kada su im posljednji put povećane plate – potvrdio nam je dopredsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede, Rasim Ljucević.

– Sramotno je da Vlada Kantona Sarajevo kao socijalnog partnera ignoriše, nepoštuje i neuvažava Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, koji zastupa interese preko 5000 radnika zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima. Među glavnim problemima su nepostojanje kolektivnog ugovora, nenabavljanje osnovnih sredstava za rad, rad sa zastarjelom tehnologijom te mobing nad radnicima – kako je to 15. septembra na press konferenciji izjavio predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo, Ramiz Gušo.

Idu do kraja

U utorak će Samostalni sindikat radnika komunalne privrede učestvovati na protestima zajedno sa ostalih sedam sindikata i zajedno sa njima provoditi sve ostale aktivnosti uključujući i generalni štrajk, koji već uveliko pripremaju rukovodstva osam sindikata, koji zastupaju interese preko 25.000 radnika u KS.

– Pojedini mediji slučajno ili ne izbjegavaju objaviti da su u štrajku i komunalci. Ali neka su svjesni svi, a posebno premijer Forto, ministar Šteta i ministar Hadžihasanović, da se sa nama niko neće igrati i da ćemo ići do kraja. Nisam siguran da kada komunalci zajedno sa ostalim radnicima u KS stupe u generalni štrajk koliko će svi oni još sjediti u svojim foteljama. Ne samo ova Vlada nego i one koje dođu poslije njih – ljutito i kategorično je izjavio Rasim Ljucević, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora Sindikata radnika komunalne privrede u FBiH.

Pročitajte:  Sindikat: Priča o unapređenju obrazovanja je samo "šarena laža" i populistički mamac "Trojke"

Nema pregovora nakon protesta

Interesantno je da su predstavnike Sindikata radnika komunalne privrede KS, nakon što se pročulo da je Glavni odbor tog Sindikata donio odluku o štrajku, pozvali na pregovore 30.11.2021. godine u 10 sati, odnosno u vrijeme održavanja protesta 8 sindikata pred Vladom Kantona Sarajevo što je odbijeno i ponuđen je drugi termin.

– Dakle, sindikati ne odbijaju socijalni dijalog i pregovore ali neće prihvatiti razbijanje koordinacije 8 sindikata i vrijeđanje naše inteligencije. Oni su nas zovnuli na pregovore dan poslije protesta. To dovoljno govori o njihovim namjerama i ozbiljnosti – potvrdio nam je Faruk Belić, predsjednik koordinacije osam sindikata. Mada se 30.11.2021. godine prema prognozama meteorologa u Sarajevu očekuje -3 stepena, ispred zgrade Vlade KS bit će veoma vruće.

Sindikalisti sve vrijeme pozivaju Vladu KS da se problemi riješe za pregovaračkim stolom a ne na u ulici i kroz obustavu rada.

Najnovije

Evropa na ivici rata: Amerikanci tvrde da Rusi svakog trenutka mogu napasti Ukrajinu

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je večeras da Sjedinjene Američke Države (SAD) upozoravaju na mogući napad Rusije na...