Radnici “Željezare” odblokirali magistralni put M-17: Pozivam premijera i resornog ministra da dođu u Zenicu

Preporučujemo

Radnici Željezare Zenica odblokirali su magistralni put M-17 nakon upozorenja vladi FBiH na svoj krajnje nezavidan položaj, tražeći da se riješe njihovi problemi koji se odnose na neisplaćene plate, te rješavanja statusa nekadašnjeg zeničkog giganta, piše radiosarajevo.ba.

Više desetina radnika je nakon jučerašnjeg protesta ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu odlučilo blokirati magistralni put M-17 tražeći da im se obrati federalni premijer Fadil Novalić kako bi riješili svoje probleme.

- -

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica rekao je kako su radnici jučer čekali razgovor sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi riješili svoje probleme, ali se to nije desilo.

“Nažalost, ovo je radikalna mjera koju smo jučer najavili pred federalnom vladom jer je premijer Novalić rekao da će nas primiti, ali nakon sat vremena nam je rečeno da on nije u zgradi. Mi sm ostali na cesti, ostavili smo pismo i rekli da ćemo pribjeći radikalnim mjerala jer nemamo druge. Pozivam premijera i resornog ministra da dođu u Zenicu, da riješimo problem i da ne blokiramo put jer ćemo tako oštetiti samo privrednike i građane koji nisu krivi za ovo naše stanje”, naveo je Halilović.

Istaknuo je da Željezara Zenica ima 340 uposlenika, te da su na dogovorima 26. decembra prošle godine trebali potpisati ugovor s Arcelor Mittalom da vrše usluge ishrane i iznajmljivanja skela, ali to nije urađeno.

“Umjesto toga su 28. decembra dvije privatne firme ušle u Mittal i potpisale ugovor o pružanju usluga ishrane, a nama je Federalna vlada obećala da ćemo mi to raditi. Neka to vrate, ili neka nas pošalju na biro, isplate nam plate i otpremnine i neka nam uvežu staž. Mi nismo primili već 12,5 plata i to je jedan od naših zahtjeva”, rekao je Halilović.

- -

Radnici Željezare blokirali su M-17 kod blatuške petlje na ulazu u Zenicu, a pripadnici MUP-a ZDK-a su na samoj petlji postavili i kordon koji su radnici probili te izašli na magistralni put.

Blokada će trajati između sat i sat i pol, nakon čega su radnici najavili odlazak, ali su najavili blokadu puta svaki naredni dan dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Najnovije

Kajganić najavio optužnicu protiv advokatice uhapšene kad i Debevec i Mehmedagić

Glavni državni tužilac Milanko Kajganić je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) najavio...