Radnici Željezare Zenica blokirali put M-17 u naselju Radakovo

Preporučujemo

Radnici Željezare Zenica nakon okupljanja u krugu preduzeća i danas su odlučili blokirati magistralnu cestu M-17, piše federalna.ba.

Međutim, u tome ih je spriječila policija, te je tokom jednosatne blokade bio onemogućen ulazak u Zenicu. Pješke su krenuli prema naselju Radakovo i na tom dijelu uspjeli blokirati  M-17.

- -

Oko 340 radnika nisu dobili 13 mjeseci plaću,  a nije im uvezan staž 16 godina.

Iako je bilo najavljeno pokretanje jedinice za pripremu hrane u Željezari u stečaju, za radnike Arcelor Mittala do toga nije došlo. Radnici Željezare traže pismenu rješenje o zbrinjavanju radnika prema dogovoru sa predstavnicima federalne Vlade iz decembra prošle godine.

“13 plaća, neuvezano 14 godina staža, doprinosi nisu, otpremnine nam obećali, nažalost ništa. Oni se s nama izgleda igraju. Mi smo tražili razgovor uvjeravanja i pismena uvjeravanja. Do sad je bilo na riječ, mi ne možemo nikome vjerovati na riječ”, kaže Avdija Halilović, predsjednik Sindikata Željezare Zenica.

Najnovije

Kremlj se oglasio: “Spremni smo za pregovore s Ukrajinom”

Prekinuti mirovni dogovori između Ukrajine i Rusije iz 2022. mogli bi biti temelj za nove pregovore. "No nema znakova da...