Radnici “Zraka” će prenoćiti u firmi, uprkos prijetnjama otkazima nastavljaju proizvodnju

Preporučujemo

Radnici “Zraka” nastavit će i večeras s obezbjeđivanjem zgrade ovog preduzeća kako bi onemogućili ulazak stečajnog upravnika koji je danas namjeravao doći i, kako je najavio, uručiti im otkaze nakon što je pokrenut stečajni postupak.

Predsjednik Sindikata “Zraka” Emir Kominlija rekao je za Klix.ba da će se radnici podijeliti u grupe sa po 10 članova kako bi “čuvali” prostorije preduzeća i dežurali.”Stečajni upravnik danas nije dolazio. Mi sutra nastavljamo s proizvodnjom kako bi mogli ispoštovati realizaciju dogovorenog ugovora s Austrijom”, rekao nam je i dodao da je rok za realizaciju ugovora do kraja juna.

Uprkos svemu radnici ne odustaju od proizvodnje, a tračak nade su dobili i današnjom infomacijom od v.d. direktora “Zraka” Edina Čane koji je bio na sastanku s federalnim ministrom energije i rudarstva Vedranom Lakićem.

“Direktor je bio kod ministra koji je obećao da će u četvrtak na dnevni red sjednice Vlade FBiH biti uvrštena tačka koja se tiče ‘Zraka’ kako bi se pokušalo pomoći našem preduzeću”, rekao nam je Kominlija.

Radnici za stanje u kojem se “Zrak” nalazi krive Vladu FBiH i postavljanje nekompetentnih ljudi u upravu.

Međutim, uprkos teškim uslovima preduzeće je nedavno pokrenulo posao za jednu austrijsku firmu čiji je prvi ugovor vrijedan 750.000 KM, a dogovoren je posao i sa firmom iz Poljske u vrijednosti od 800.000 maraka.

Podsjećamo, dugovanja za neisplaćane plate bivšim i jednom broju sadašnjih uposlenika koji su podnijeli zahtjev za stečaj putem svog advokata jedan je od najvećih problema ove firme.

Najnovije

SIPA objavila detalje akcije ‘Plug’: Oduzeto oko 1.000 kilograma duhana za nargilu, uhapšeno 12 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u sklopu operativne akcije "Plug", na području...