Radončić i ostali: Dokaz o specijalizaciji Azre Sarić

Preporučujemo

Na suđenju Fahrudinu Radončiću i ostalima zbog ometanja rada pravosuđa, Državno tužilaštvo je među dodatnim dokazima uložilo akt Kliničkog centra Koševo koji se tiče specijalizacije Azre Sarić, piše Detektor.ba.

Tužiteljica Suada Pašić je pojasnila da je ovaj akt tek nedavno dostavljen Tužilaštvu u vezi s dežurama specijalizanata sa 35 klinika, te da se u njemu navodi da su specijalizanti mogli dežurati u Kliničkom centru.

- -

“U aktu je navedeno da je u 2015. godini bila uobičajena praksa dežurstava specijalizanata na klinikama koje pripadaju hirurškim disciplinima, pa i na Maksilofacijalnoj hirurgiji”, dodala je tužiteljica.

Uložilo je Tužilaštvo, između ostalog, dopis Ministarstva pravde po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći da se ustupe određeni dokazi za postupak protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Odbrana je prigovorila da je akt Kliničkog centra nezakonit dokaz jer Tužilaštvo BiH dokazuje da se u bolnici nisu provodile odluke generalnog direktora.

“Ime Azre Sarić nije navedeno u spisku dežurstva koje je dostavilo Tužilaštvo, nema je na službenom popisu specijalizanata. Ovim se dokazuje da Sarić na zakonit način nije dežurala”, istakao je branilac Asim Crnalić.

- -

Dodao je branilac da dopis Ministarstva pravde ne potvrđuje zakonitost zamolnice za međunarodnu pravnu pomoć jer Državno tužilaštvo nije dostavilo “mišljenje” što je u aktu navedeno te kazao da BiH i Kosovo nemaju uspostavljene diplomatske odnose.

Radončić je kazao da iz dokaza Tužilaštva proizilazi da je Sarić na sve načine tražila da joj se omogući specijalizacija, dok je optužena Bilsena Šahman rekla da Tužilaštvo postupa kao advokat svjedokinje.

“Azra je željela specijalizaciju, ovaj posao, zbog čega je proganjala mene i Bakira Dautbašića”, dodala je Šahman.

Optužnica tereti Radončića da je naredio izvršenje pritiska na Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić. Na teret je Radončiću stavljeno i da je nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, kako se navodi u optužnici, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Tužilaštvo BiH je među materijalnim dokazima uložilo i nekoliko akata Suda BiH na okolnosti, kako je pojašnjeno, zakonitog postupanja tokom istrage i da su se usmene sudske naredbe za pretres obavljale u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku. Uložen je i izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o analizi digitalnog snimača izuzetog iz “Avaz Twist Towera”.

“Nermana Hadžijahić je 11. januara 2016. bila u prostoru gdje se nalazi kabinet Radončića i predala je CV, što proizilazi iz ovog, ali i ostalih provedenih dokaza”, rekla je tužiteljica Pašić.

Uložilo je Tužilaštvo i dopis Stranke demokratske akcije (SDA) u kojem je navedeno da je sa Savezom za bolju budućnost (SBB) u decembru 2015. obavljeno više sastanaka oko imenovanja na kojima nisu vođeni zapisnici, ali su potpisani finalni dogovori.

Ovaj dokaz, kako je rekla tužiteljica Pašić je uložen na okolnost iskaza svjedoka Muniba Jusufovića, koji je prema njenim riječima, kazao da je na sastanku vođen zapisnik. Tužiteljica je dodala da njegov iskaz ne može biti objektivan jer više puta nije prisustvovao suđenju.

Nastavak suđenja je 28. marta.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...