Radončić: Vučić falsificira historiju, Milošević nije bio veliki lider već veliki balkanski krvnik

Preporučujemo

Povodom govora Aleksandra Vučića u Kosovskoj Mitrovici, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić saopćava:

– Gazimestansko okupljanje više stotina hiljada Srba 1989. godine bilo je uvod u brutalne agresije Miloševićevog režima koje su izvršene nad Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Slovenijom i na Kosovu. Vučić falsificira historiju kada danas Miloševića naziva velikim liderom, jer se radi o velikom balkanskom krvniku, zbog čije je politike više stotina hiljada nevinih ljudi izgubilo život. Uz to, Milošević i njegov režim su suodgovorni za genocid u Srebrenici i brojne druge ratne zločine, među koje spada i skoro četverogodišnja krvava opsada Sarajeva.

Stoga je nedopustivo da Vučić konstatira kako su Srbi tobože branili Sarajevo. Njegova najnovija retorika potpuno vraća beogradsku politiku na koncept velikosrpskih ideja koje su definitivno prošlost i više se nikada historijski neće moći realizirati niti će se takvo nešto uopće dozvoliti.

Od zvaničnog Beograda očekuje se da svoje postupke i emocije stavi pod kontrolu i ne podiže tenzije, kako to radi Aleksandar Vučić u posljednje vrijeme, jer to nikoga uplašiti neće niti može doprinositi stabilnosti, miru i razvoju regiona – rekao je Radončić.

Najnovije

FBI uhapsio pripadnicu jedinice Zulfikar, optužena da je tokom rata u BiH mučila Srbe

Državljanka SAD-a iz Bosne i Hercegovine uhapšena je jučer u Morgantownu u Zapadnoj Virginiji pod optužbom da je lagala...