Radončićev direktor bacio dva miliona KM: Kupio vatrogasna vozila iz kojih curi voda, a žmigavci su u kontra ritmu

preporučujemo

U Sarajevu se čeka izručenje bjegunca s Interpolove potjernice Darka Eleza

Očekuje se da će Darko Elez koji je u decembru prošle godine uhapšen u Srbiji zbog izvršenja niza krivičnih...

Saudijski kralj čestitao Dodiku i građanima BiH Dan nezavisnosti

Kralj Saudijske Arabije Salman i prijestolonasljednik Mohammad čestitali su predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku Dan nezavisnosti Bosne...

Izetbegović s ambasadorom Fieldom o pomoći Velike Britanije u osiguranju vakcina za BiH

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne...

Članovi Predsjedništva BiH u utorak razgovaraju s direktorom WHO-a o isporuci vakcina

Diplomatska ofanziva koju posljednjih dana provodi vlast Bosne i Hercegovine očigledno daje efekta, a kao rezultat mogao bi biti...

 

 

Interesantno je da su vozila avansno plaćena u iznosu od čak 70 posto, a do sada je sve isplaćeno, ali su vozila još neispravna, bez opreme i nadogradnje i neregistrirana.

Ova sumnjiva nabavka uspjela je iz drugog pokušaja. Naime, prvi put su se javila četiri ponuđača, među kojima su bili i “Flammifer” Hrvatska i “Pastor” Mostar. Tada su ponudili cijenu od 1.300.000 KM bez PDV-a. No, jeftiniji je bio zagrebački Cigler s ITC-om iz Zenice. U danu dodjele ugovora Cigler je odustao.

Nakon toga, raspisan je novi tender gdje se javio jedan ponuđač “Pastor” Mostar i “Flammifer” Hrvatska sada s cijenom od 1.796.800 KM, s kojima je na kraju i potpisan ugovor.

Stručno lice koje je vodilo tender bio je Dario Ćuže, tehničar koji nema niti dana rada u vatrogastvu, a nema ni položen stručni ispit za vatrogastvo. Imenovan je i u Komisiju za pregled dokumentacije, a čak ne postoji ni zapisnik o primopredaji vozila.

Ćuže je, inače, desna ruka Marina Jelčića, izvršnog direktora za upravljanje i održavanje JP “Autoceste”. Jelčić je kadar HDZ-a BiH i suvereno vlada javnim nabavkama u JP “Autoceste FBiH” uz aminovanje generalnog direktora Adnana Terzića (SBB).

„Prilikom primopredaje vozila uočeni su veliki nedostaci na vozilima koji do danas nisu otklonjeni i nisu registrovana vozila. Radi se o specijalnim tunelskim vozilima, a važno je istaći da navedeni ponuđač do sada nije nikada ovakva vozila izrađivao. Ovo je, jednostavno, u najmanju ruku sumnjiva tenderska nabavka“, kaže izvor iz “Autocesta”.

Iz ovog javnog preduzeća nikada nisu odgovorili na upite Patrije, a saznajemo da je Terzić dobio pismo radnika u kojem su navedeni svi nedostaci vozila.

U videomaterijalu do kojeg je Patria došla, prikazuje se o kakvim se vozilima radi. Naime, kada upalite prednji lijevi žmigavac, nazad se pali desni, i obrnuto. Voda konstantno curi iz vozila, nedostaje kamera na daljinsko upravljanje iz tehničke specifikacije navedenog ugovora…

 

 

Na oba vozila ustanovljeno je po više od 30 nedostataka. Između ostalog, utvrđeno je da zaštitna mreža za hladnjak motora nije adekvatna te je potrebno ugraditi otporniju i jaču zaštitu. Čak nedostaju i cijevi za usis pjenila iz vanjskog izvora. Vozilo u stanju mirovanja pušta zrak na cijevima koja su na kompresoru za punjenje sistema vozila zrakom.

O svim nedostacima mailom je upozoren Dario Ćuže, kao i izvršni direktor Sektora za upravljanje i održavanje Marin Jelčić i šef upravljanja, nadzora i sigurnosti saobraćaja Ivan Zelenika.

Postavlja se pitanje kako je moguće da se ovako nešto dešava i zašto Terzić šuti. S obzirom na to da Tužilaštvom BiH upravlja Gordana Tadić, odana HDZ-u, kojeg vodi Dragan Čović, a da Terzić dozvoljava ‘mutne’ radnje u JP “Autoceste” kadrovima HDZ-a, jasnije je zašto godinama istražni organi ne provjeravaju sve javne nabavke, iako su prijave poslane.

Najnovije

Škoro će biti kandidat za gradonačelnika Zagreba

Miroslav Škoro, predsjednik Domovinskog pokreta, bit će kandidat za gradonačelnika Zagreba, piše Index.hr. Više informacija bit će poznato u sljedećim...