- Advertisement -

Raguž: Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet, banku, imamo i partnere u EU

Preporučujemo

Nisam optimističan da bez jačeg angažmana i konkretnog pritiska međunarodne zajednice može doći do dogovora u Neumu oko izbornog zakona, rekao je u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž.

Zato je pozvao na osnivanje hrvatskog entiteta u BiH.

– Imamo sve instrumente u svojim rukama i možemo riješiti hrvatsko pitanje. Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet općina, kantona i preduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to učiniti. Imamo i svoje partnere koji su članovi u EU. Ova generacija ima kapacitet za to – poručio je Raguž.

Predložio je preustroj Federacije BiH u skladu s temeljnim načelima Washingtonskog sporazuma i osnivanje dva velekantona Posavsko-herceg-bosanskog kao većinskog hrvatskog entiteta i Bosanko-podrinjsko-krajiškoga kao većinskoga bošnjačkog entiteta. Formirala bi se i tri distrikta koji su zajedničko suvlasništvo ova dva kantona PHB i Kantona BPK: Distrikt Travnik, Distrikt Uskoplje-Gornji Vakuf i Distrikt Mostar.

– S ovim bi se modelom praktično za 58 posto reducirao birokratski aparat. Federacija bi postala konfederacija s dva velekantona što bi anuliralo kasnije u potpunosti federalni nivo. Imali bismo jedinice lokalne samouprave, dva velekantona i državni nivo – objasnio je Raguž.

Na pitanje hoće li učestvovati na sjednici Hrvatskoga narodnoga sabora 19. februara kazao je kako ne želi prejudicirati ispred svoje stranke, o njoj će razgovarati i odluku donijeti uskoro.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Pogledajte kako je Konaković u delirijumu napadao SDP i SBB za izdaju države i crtanje podjela na maramicama u Beogradu (VIDEO)

Jučer je službeno priopćeno da će Denis Bećirović biti kandidat sedam stranaka za poziciju člana Predsjedništva BiH. Iza Bećirevićeve...