Ranije osuđivani Siniša Simikić iz Dervente optužen za utaju blizu pola miliona maraka

Preporučujemo

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Siniše Simikića, rođenog 1982. godine u Derventi, državljanina BiH i Srbije, ranije osuđivanog za krivična djela iz oblasti finansijskog kriminala.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu zamjenika direktora i osobe ovlaštene za zastupanje bez ograničenja ovlaštenja, u firmi K-Uni Plus d.o.o. Derventa, u periodu tokom 2021. godine, prema Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, podnosio neistinite prijave i obračune prometa, kao i obračunatog PDV-a za prodatu robu, sirovine, alate i mašine, kako u knjigovodstvu preduzeća tako i u poreznim prijavama, pa je na taj način, u nekoliko navrata, počinio utaju poreznih davanja propisanih zakonom na ime poreza na dodatnu vrijednost (PDV), u ukupnom iznosu od 477.521,99 КM i za navedeni iznos oštetio budžet i državu Bosnu i Hercegovinu, a ostvario nezakonitu imovinsku korist.

- -

Optuženi se tereti da je u svojstvu zamjenika direktora, bez ograničenja ovlaštenja u spornom periodu i jedine osobe ovlaštene za zastupanje firme K-Uni Plus d.o.o. Derventa, izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine, pružanjem lažnih podataka o činjenicama koje su od utjecaja na utvrđivanje iznosa obaveza za period 2021. godine, pri čemu iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, čime je počinio krivično djelo – Porezna utaja ili prevara iz člana 210. stav 4. u vezi sa stavom 1. КZ BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 15 svjedoka, jednog vještaka, kao i prilaganjem obimnog dokaznog materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

 

 

Najnovije

Kuda plovi taj broj: SDP u Mostaru ne zna ni šta bi sa sobom, a kamoli sa NiP-om, razgovaraju sa SDA, a žele “sve”

Članovi SDP-a rijetko znaju na čemu su. Možda bi oni i znali, ali kud plovi brod Nermina Nikšića, a...