Rasim Ljajić: Naš izbor je da li će region biti zona sukoba ili zona investicija

Preporučujemo

Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije obratio se zvanicama Sarajevo Business foruma, rekavši da su zemlje regiona važne jedna za drugu.

“Ništa bolje ne odražava napore zajedničke ekonomije na ovim prostorima kao ovaj forum. Cesta sporazum je rezultat napora i omogučio je slobodu tržišta za ovih šest zemalja. Ipak i taj sporazum sada je u krizi, stagniramo u međusobnoj ekonomiji. Dva razloga su za to – prvi je politika, bavimo se još ratnim pitanjim i neriješeno pitanje granica, drugo je ekonomsko jer imamo međusobno toliko carinskih prepreka. Tu se krije namjera svake zemlje da zaštiti svoje interese. Mi smo krajnje kreativni da izmislimo nove barijere i nije čudno jer ne stojimo najbolje na tim listima u svijetu”, rekao je Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

- -

“Mi smo male ekonomije, a povećanjem izvoza poboljšava se i život građana. Srbija izvozi više u BiH nego u Rusiju. Ne može ništa zamijeniti tržište zemalja regiona, a povećanjem izvoza povećat će se i životni standard. Ulaganje u infrasturkuru nam je također katastrofalno, trebat će nam 33 godine sa sustignemo EU. Naš izbor je da li će region biti zona sukoba i dalje ili zona investicija”, dodao je on.

(I.S./M.D.)

Najnovije

Ruski diplomata: ‘Zapad preko Bošnjaka želi pokoriti Srbe u BiH’

Stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja komentirao je situaciju na Balkanu te je za posljednja dešavanja i tenzije...