Raskol koalicije HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 u SBK-u?

preporučujemo

Raskol među strankama s hrvatskim odrednicom; razlog – višemjesečna neslaganja u funkcioniranju vlasti na lokalnim nivoima. Vrh HDZ-a 1990 na sjednici Kantonalnog odbora održanoj u Travniku dao je rok od 60 dana HDZ-u BiH da se njihovi zahtjevi potpisani sporazumom o zajedničkom djelovanju u ovom kantonu realiziraju. U suprotnom, sporazum će biti raskinut.

Nekoliko je razloga neslaganja dugodišnjih partnera, koji sa SDA čine vlast na kantonalnom te nivou većine srednjobosanskih općina. Između ostalih, jednostrano povećanje paušala vijećnicima u Travniku, te način izbora i funkcioniranja općinskih vlasti.

U ‘Devedesetci’ tvrde da je HDZ BiH bolje sarađivao sa SDA, nego sa svojim partnerskim hrvatskom strankom, iako su svoj dio sporazuma dajući, kažu, veliki doprinos borbi za zajedničke nacionalne interese, ispoštovali.

“Nikada nećemo odustati od nacionalnih interesa i razdvajamo ih. Ali nisu nacionalni interesi povećanje paušala, nebriga o komunali, nebriga o vodi u Busovači, nebriga o izgradnji MHE i zagađivanju okoliša, to su stvari koje nemaju s nacionalnim interesima i vrlo jasno odade šaljemo poruku da ćemo na to upozoriti i da na to nećemo pristajati”, rekao je predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović.

U HDZ-u BiH su stava da se treba istraživati ​​u zajedništvu, pogotovo u vremenu kada se očekuju ustavne i izborne promjene, te da se problemi kojih, priznaju, imaju u funkcioniranju nekih lokalnih zajednica, trebaju rješavati razgovorom.

– Naš stav od početka je da u središnjoj Bosni Hrvati trebaju graditi zajedništvo. Sve dok je ovakvo ustavno rješenje i mi na tom radimo – kaže Radoje Vidović, predsjednik HDZ-a BiH SBK-a, javlja FTV.

– Ako je nekom problemu što u Travniku HDZ-a BiH i SDA većinu stvari dogovore, pa na sjednicama Općinskog vijeća nema značajnijih problema, ako je jedino što se može prigovoriti vijećnicima HDZ-a i SDA da su povećali paušal za 50 maraka, onda mislim da ti vijećnici rade dobar posao – smatra Bojan Domić, predsjednik OO HDZ-a BiH Travnik.

Pročitajte:  HDZ kadrovi brane Dodika, 'nositelji evropskih vrijednosti' protiv SAD-a, Velike Britanije

Podsjećamo, nije prvi put da se HDZ 1990 SBK-a usprotivi odlukama svog koalicionog partnera, pa i onima HNS-a, upozoravajući da je doslovno u funkciji jedne stranke. No kako stvari stoje, dva HDZ-a u srednjoj Bosni još će najmanje dva mjeseca ostati partneri, barem na papiru. Ali će na naredne izbore, kako već najavljuju iz Devedesetke, na svim nivoima, samostalno.

Najnovije

Mesić: Republika Srpska je nastala na genocidu

Posljednji predsjednik Predsjedništva nekadašnje Jugoslavije, prvi premijer Hrvatske, pa predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske i to u dva mandata,...