Rasprave: Smanjite plate izabranim predstavnicima, savjetnicima, pustite policiju i vojsku

Preporučujemo

Na sjednici Zastupničkog doma raspravlja se i o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač predsjedavajuća Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH).

Krišto je predložila povećanje koeficijenta za obračun plaća s 1,12 na 1,20 za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH koji su dosad bili diskriminirani u tom smislu u odnosu na policijske službenike kojima je najniži koeficijent 1,29, ali i državne službenike.

- -

Borjana Krišto kazala je da su čuli od ministra finansija Vjekoslava Bevande da se restruktuiranjem Budžeta mogu iznaći sredstva.

– Ja vas pozivam da podržite ovaj prijedog. Ja ću insistirati i vjerujem da će dom dati podršku – kazala je Krišto.

Kako se može čuti poslanici su shvatili da od ovih izmjena nema efektivnog rezultata, jer je Ministarstvo finansija u pismu navelo da se može izvršiti povećanje koeficijenata, ali uz smanjenje osnovice.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a istakao je da oni kao Klub predlažu zaključke kako bi podržali ovaj prijedlog.

- -

– Da Predstavnički dom obaveže Vijeće ministara da Budžetska sredstva osigura tako što neće doći do nikakvih smanjenja primanja policajcima, vojnicima i drugim uposlenim. Da se smanjenje osnovice može izvršiti izabranim nosiocima vlasti i savjetnicima, rukovodećim dražvnim službenicima, da se ne diraju policajaci, vojnici – istakao je Arnaut.

Ranije je Mirsad Isaković isticao da će se povećanje skoro u cijelosti istopiti, odnosno većina će dobiti povećanje od oko 20 do 30 KM, a istovremeno će biti oštećeno najmanje 15.000 uposlenih u institucijama među kojima su i policijski službenici i službenici Uprave za indirektno oporezivanje.

Zaim Backović je tokom diskusije kazao da ovi dobročinitelji koji žele da daju trebaju objasniti iz kojih sredstava će to učiniti.

– Molim predlagača da se napravi struktura i da se vidi odakle i da se restruktuira Budžet – kazao je Backović.

Milica Marković (SNSD) kazala je da je kasno za ovakve izmjene i da se trebalo ovo uraditi prije usvajanja Budžeta.

Hanka Vajzović (DF) kazala je da postoji potreba da se poveća plaća vojnicima, ali da nije bilo sihronizirano djelovanje, pa se radi nauštrb drugih.

– Bojim se da bi ovdje mogao hajrovati dobročinitelj, onaj ko hoće ispraviti grešku, ali će se u Budžet sliti možda i višak – istakla je Vajzović.

Najnovije

Maloljetnik koji se sinoć utopio u Jablaničkom jezeru je državljanin Saudijske Arabije, bio s porodicom na odmoru

Maloljetnik, koji se jučer utopio na Jablaničkom jezeru, državljanin je Saudijske Arabije, potvrđeno je za Klix.ba iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog...