Raste broj zaražene djece u Sarajevu. Hasanović za Raport: Vjerovatno ćemo proglasiti epidemiju morbila

Preporučujemo

Nakon što je u Tuzli i Živinicama prošle sedmice proglašena epidemija morbila, vjerovatno će isto učiniti i Kanton Sarajevo.

Naime, do danas je prijavljeno 12 slučajeva zaraze kod djece, potvrdio je za Raport ministar zdravstva KS Enis Hasanović.

- -

“Vjerovatno ih ima i više samo nisu prijavljeni. Dolazi do širenja, očekivano, jer je to kontagiozna bolest koja se jako brzo širi. Svaki dan se povećava broj djece koja pokazuju simptome, a bit će ih i još više. Vjerovatno ćemo narednih dana proglasiti epidemiju. Za sada nemamo dovoljan broj zaražene djece da bismo proglasili epidemiju ali za očekivati je da će biti”, kaže nam ministar Hasanović.

Dodao je da će to procijeniti Zavod za javno zdravstvo.

“Oni će nam dati prijedlog možda sutra ili prekosutra, odnosno kako se bude povećavao broj zaraženih po pripadajućim općinama i Domovima zdravlja, da li to treba učiniti. Javnost će biti o tome obaviještena”, rekao je ministar Hasanović za Raport.

Razlog širenja morbila je loš stepen procijepljenosti. A danas ima jako puno nevakcinisane djece, što potvrđuje i brzo širenje zaraze.

Kako je za Raport kazala pedijatrica Jasminka Smlatić-Muhadžić, morbili mogu izazvati ozbiljnu kliničku sliku i razne komplikacije u vidu upala pluća, a ponekad i sa doživotnim posljedicama. Kod male djece mogu izazvati čak i smrtni ishod.

Morbili ili krzamak je bolest koja je vakcino-preventabilna, a širi se među nevakcinisanima. Morbile ne treba miješati sa vodenim ospicama (vodene kozice, ovčije boginje, varičele, engleski chickenpox). Rubeola i vodene ospice-varičele su znatno blaže bolesti i imaju nešto rjeđe komplikacije od morbila.

Najnovije

BHRT zaprijetio RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Menadžment BHRT-a danas je poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, rekao je...