Rat u Ukrajini najopasniji momenat u Evropi od II svjetskog rata

Preporučujemo

Rat u Ukrajini najopasniji je momenat za Evropu od Drugog svjetskog rata i Rusiji se ne smije dopustiti da pobijedi, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak.

Kako bi se spriječila Moskva da uspije, NATO i njegove države članice moraju nastaviti da podržavaju Ukrajinu s naoružanjem i drugom pomoći dugo vremena pred nama, kazao je.

– U našem je interesu da ovaj tip agresivne politike ne uspije – izjavio je Stoltenberg u govoru u svojoj domovini Norveškoj.

Opisujući ono što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” kao napad na trenutni svjetski poredak, Stoltenberg je izjavio da alijansa mora spriječiti da se rat širi.

– Ovo je najopasnija situacija u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ukoliko predsjednik (Vladimir) Putin čak i pomisli da učini nešto slično članici NATO-a kao što je učinio s Gruzijom, Moldavijom ili Ukrajinom, NATO  će biti umiješan istog trena – izjavio je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...