Rat u Ukrajini najopasniji momenat u Evropi od II svjetskog rata

Preporučujemo

Rat u Ukrajini najopasniji je momenat za Evropu od Drugog svjetskog rata i Rusiji se ne smije dopustiti da pobijedi, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u četvrtak.

Kako bi se spriječila Moskva da uspije, NATO i njegove države članice moraju nastaviti da podržavaju Ukrajinu s naoružanjem i drugom pomoći dugo vremena pred nama, kazao je.

– U našem je interesu da ovaj tip agresivne politike ne uspije – izjavio je Stoltenberg u govoru u svojoj domovini Norveškoj.

Opisujući ono što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” kao napad na trenutni svjetski poredak, Stoltenberg je izjavio da alijansa mora spriječiti da se rat širi.

– Ovo je najopasnija situacija u Evropi od Drugog svjetskog rata. Ukoliko predsjednik (Vladimir) Putin čak i pomisli da učini nešto slično članici NATO-a kao što je učinio s Gruzijom, Moldavijom ili Ukrajinom, NATO  će biti umiješan istog trena – izjavio je Stoltenberg, prenosi Reuters.

Najnovije

Selaković: Srbija ne može prihvatiti rezultate referenduma u ukrajinskim regijama

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u nedjelju kako Srbija, u skladu s Poveljom UN-a i principima...