Rat u Ukrajini: Pala je Avdivka, ukrajinska vojska se u potpunosti povukla iz grada

Preporučujemo

Ukrajinske trupe povukle su se iz grada Avdivka, rekao je jutros novoimenovani načelnik ukrajinske vojske Aleksandar Sirski, dodavši da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada u kojem je prije ruske agresije živjelo 32.000 stanovnika.

General Sirski, koji je preuzeo kormilo ukrajinske vojske u velikoj rekonstrukciji prošle sedmice, rekao je da je naredio povlačenje kako bi sačuvao živote vojnika.

- -

“Odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u odbranu sa povoljnijih linija kako bih izbjegao opkoljenje i sačuvao živote i zdravlje vojnika”, rekao je Sirski.

On je dodao da se preduzimaju mjere da se situacija stabilizuje i da Ukrajina zadrži pozicije.Iz Kijeva ističu da povlačenje ima za cilj spašavanje ukrajinskih trupa od potpunog okruženja ruskih snaga nakon više mjeseci žestokih borbi.

Povlačenje ukrajinskih trpa iz Avdivke otvara put najvećem napredovanju ruskih snaga od maja 2023. godine kada su zauzele grad Bahmut.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je ranije da postoji opasnost da Avdivka “padne u ruke ruskih snaga” zbog nestašice municije nakon višemjesečnog protivljenja republikanskog Kongresa novom američkom paketu vojne pomoći Kijevu.

- -

Zauzimanje Avdivke je ključno za cilj Rusije da obezbjedi potpunu kontrolu nad dvije provincije koje čine industrijski region Donbasa i moglo bi da donese predsjedniku Vladimiru Putinu pobjedu na bojnom polju dok bude tražio reizbor sljedećeg mjeseca.

Avdivka je podnijela najveći teret rastućeg ofanzivnog pritiska ruskih snaga na istoku, pošto je kolebljiva zapadna vojna pomoć pogoršala umor trupa koje se bore skoro dvije godine, prenosi Reuters.Rusija je pojačala ofanzivu na Avdivku u oktobru.

Grad, u kome je sada ostalo manje od 1.000 stanovnika, nalazi se sjeverno od Donjecka nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. godine.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH osudila izjavu Nešića i sramnu kampanju protiv usvajanja Rezolucije o Srebrenici

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje sramnu kampanju koju vode političke, akademske, medijske, a, nažalost, i neke vjerske...