Rat unutar Tužilaštva TK od kojeg samo kriminalci imaju koristi, VSTV ide gasiti vatru

preporučujemo

Termin kada će predstavnici VSTV-a ići u Tuzlu da pokušaju gasiti požar u Tužilaštvu TK koji se očigledno rasplamsao još nije utvrđen. Iz VSTV žele što prije okupiti sve aktere, a problem su godišnji odmori. Da je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da će u Tuzlu ići i predsjednik VSTV Halil Lagumdžija koji je, kako Patria saznaje, spreman prekinuti odmor zbog toga.

Prema prvim reakcijama glavni tužilac Tomislav Ljubić je rezigniran i o tim problemima ne želi govoriti. Prošle godine se ljutio jer je u iznenadnu posjetu Tužilaštvu TK došla sada već bivša dopredsjednica VSTV-a Ružica Jukić koja kako smo informisani ni sada ne miruje. Sukobi unutar Tužilaštva TK njoj bi navodno mogli otvoriti prostor da promijeni poziciju sudije s kojom je trenutno nezadovoljna. Ostavka Ljubića, ili novi disciplinski postupak protiv njega dali bi joj šansu da na velika vrata uđe u Tužilaštvo čime bi povratila dio izgubljenog utjecaja.

Tokom svoje posjete Jukić je razgovarala sa zamjenikom glavnog tužioca Jezdimirom Spasojevićem zaduženog za organizovani kriminal i korupciju. Upravo Spasojević je jedan od važnijih kritičara institucije u kojoj radi. Otišlo se tako daleko i da se tvrdi kako je više tužilaca počinilo teška koruptivna djela za koja su ostali nekažnjeni. Sve se otvorenije govori i o utjecaju politike na rad ovog tužilaštva, a kao eklatantan primjer se navodi odnos prema potencijalnom kriminalu u direkciji za izgradnju grada Tuzle. Dok gradska vlast u pravilu ostaje zaštićena i proglašava se zastara, iste nema u predmetu protiv Envera Bijedića čiji progon se veže i za osnivanje političke partije Socijademokrati s kojom je napravio zavidan uspjeh na izborima. Oštećeni vjeruju da se zaštitom gradske uprave štiti i tužilac Ćazim Serhatlić koji je nekada bio njen dio.

Prije samo nekoliko godina najuspješnije tužilaštvo u državi danas se optužuje da u ladicama drži veliki broj prijava. U medijima se pojavila informacija o 791 neprocesuiranoj prijavi što je mnogostruko više u odnosu na sva ostala tužilaštva. Dobro upućeni u Tuzli kažu da se samo kod njih može desiti da pojedini političari dobiju desetine prijava i da ni jedna ne bude procesuirana. Isti izvori tvrde da se jedan dio odnosi na izborne malverzacije, a utjecaj na Izbornu komisiju ima ista grupa koja utiče i na rad tužilaštva.

Umjesto oko toga u TK se dizala buka oko imenovanja Spasojevića za zamjenika pri čemu se čovjeku koji je u Hagu svjedočio protiv Karadžića i Mladića imputiralo da je njihov saradnik. S druge strane zaboravlja se da je Ljubićev uspon vezan uz blagoslov Daria Kordića.

Glavni tužilac je podnio više prijava protiv Spasojevića, jedna je okončana prošle sedmice i čeka se prvostepena odluka VSTV-a. Ranije je Spasojević od kojeg je izuzet predmet oko Holdinga za izgradnju podnio prijavu protiv Ljubića i tužioca kojem je dodijeljen predmet. Uz to Spasojević je javno ustvrdio da se štite kriminalci, ali i da zna kako se zataškavaju ubistva čiji počinilac je blizak srodnik jednog od tužilaca.

Pred VSTV je složen posao. Važno je riješiti problem a pokušati koliko toliko sačuvati obraz institucije. Zbog toga će posjeta VSTV-a biti dvodnevna, a razgovaraće se i sa predstavnicima sudova, te izvršne vlasti u smislu stvaranja uslova za što funkcionalniji rad pravosudnih institucija.

Najnovije

Iz sindikata poručuju da uslovljavanje radnika vakcinacijom u FBiH nije po zakonu

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) Selvedin Šatorović je naglasio da poslodavci nemaju zakonsko utemeljenje da...