Ratni zločin: Potvrđena optužnica protiv bivšeg pripadnika HVO-a Alminka Islamovića

Preporučujemo

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja optuženog Alminka Islamovića tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stav 1. tačka a), c), e), f) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i krivično djelo uništavanje kulturnih istorijskih i religijskih spomenika iz člana 183. stav 1. istog zakona.

Optužnica tereti optuženog da je u vremenskom periodu od mjeseca marta do mjeseca oktobra 1992. godine za vrijeme oružanog sukoba u BiH, između Hrvatskog vijeća obrane i Vojske Republike Srpske, ne teritoriji općine Bosnanski Brod u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik Vojne policije u sklopu 101. brigade HVO-a u Bosanskom Brodu, i to u svojstvu komandira voda Vojne policije, sam ili zajedno sa drugima pripadnicima HVO, postupao suprotno pravilima međunarodnog humantarnog prava, kršeći odredbe člana 3. Ženevske konvencije IV od 12. augusta 1949. godine o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata ili oružanog sukoba i člana 1. Dopunskog protokola II iz 1977. godine, učestvovanjem u nezakonitom zatvaranju civila srpske nacionalnosti, njihovom ubijanju, fizičkom i psihičkom zlostavljanju, pljačkanju i paljenju imovine srpskog stanovništva, paljenju i uništavanju kulturnih istorijskih i religijskih spomenika i odvođenje na prinudni rad.

- -

(Index.ba)

Najnovije

Nizozemska obavještajna služba vidi ratove u Gazi i Ukrajini i uništavanje Kur’ana kao okidač za terorističke prijetnje

Nizozemska nacionalna obavještajna agencija saopštila je u utorak da su prijetnje usmjerene na Nizozemsku sve više povezane sa svjetskim...