Ratni zločin: U Njemačkoj uhapšen Prijedorčanin Milorad Obradović

Preporučujemo

Na temelju tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH, u Njemačkoj je uhapšen osumnjičeni za ratni zločin u mjestu Miska Glavam javlja N1.

Postupajući na temelju međunarodne tjeralice raspisane na zahtjev Tužiteljstva BiH, policijski organi SR Njemačke, na području Minhena, identificirali su i lišili slobode osumnjičenog Milorada Obradovića zvanog ‘Stiven’, rođen 06.01.1967. godine u Prijedoru.

Osumnjičeni Milorad Obradović je pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu srpnju 1992. godine sudjelovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koju su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe-Ljubija.

Također, osumnjičeni se tereti da je osobno i izravno, pucajući iz vatrenog oružja na stadionu F.K. Rudar, ubio tri civila bošnjačke nacionalnosti.

Pravosudni organi Njemačke već su pokrenuli ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog i u narednom periodu očekuje se njegovo izručenje pravosuđu BiH, radi procesuiranja za navedeni ratni zločin.

Pravosuđe BiH, za navedenim osumnjičenim je tragalo više mjeseci, a postojala su operativna saznanja, da se nalazi u inozemstvu. U okviru istog predmeta, jedan osumnjičeni nedavno je lišen slobode na području Crne Gore.

Zbog navedenog ratnog zločina, u Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH, vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i dr. Tužiteljstvo BiH, skupa sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju Bosni i Hercegovini, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inozemstvu.

(IndexBH)

Najnovije

U aerodrom u Bihaću uloženo 32.000.000 KM: Pročitajte u kojoj su fazi radovi

Jedan od projekata za koje je Vlada Federacije u posljednjih 10 godina izdvojila mnogo novca je aerodrom u Bihaću....