Ratni zločinac Slobodan Praljak posvađao mladež HDZ BiH i Asocijaciju mladih SDA

Preporučujemo

Predstavnici Mladeži HDZ-a i Asocijacije mladih SDA učestovali su na trodnevnom zasjedanju Vijeća Mladih Evropske pučke stranke (YEPP) u Milanu o budućnosti Evrope i rada u digitalnoj eri.

Prvog dana zasjedanja YEPP-a rasprava je vođena o rezolucijama koje su predložile mladeži.

- -

“Na našu žalost Asocijacija mladih SDA opterećena prošlošću predložila je rezoluciju o osuđivanju ratnih zločina na području bivše Jugoslavije s nizom pristranosti u vezi s ulogom pokojnog generala Slobodana Praljka, te HVO-a u ratu u Bosni i Hercegovini, dok su propustili spomenuti sva stradanja Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i osuđene ratne zločince Armije BiH”, navedeno je u saopćenju Mladeži HDZ-a.

Kako su naveli, zajedno sa sestrinskom Mladeži HDZ iz Republike Hrvatske su ukazali na neprihvatljivu retoriku i ustvrdili da se nema smisla vraćati u prošlost i pokretati teme rata, nego se trebamo okrenuti budućnosti i baviti se gospodarskim pitanjima, radnim mjestima i konkretnim stvarima koje mogu pomoći mladima.

“Predsjednik YEPP-a Andrianos Giannou podržao je govor predstavnika dviju Mladeži HDZ-a, te je istaknuo potrebu okretanja budućnosti i stvarnim problemima mladih, kao i da smisao YEPP-a nije baviti se ratnim i povijesnim temama nego upravo suprotno, što je neformalno podržala velika većina mladih europskih pučana. Predstavnici Asocijacije mladih SDA, uvidjevši da se većina europskih mladeži ne želi doticati ratnih tema te da takva rezolucija neće imati gotovo nikakvu podršku, donijeli su odluku o njenom povlačenju”, stoji u saoćenju.

“Još jednom se pokazala sva besmisao pričanja o prošlosti i vraćanja na ratne teme. Mladež Europske pučke stranke pokazala je jasan smjer kojim se vodi, a to su budućnost Europe, radna mjesta za mlade, politika mladih koja se bazira na pozitivnim projektima kao što je Erasmus i mobilnost studenata, dok to nikako nisu teme rata i prošlosti. Žao mi je što su kolege iz Asocijacije mladih SDA krenuli u ovom smjeru umjesto da se okrenemo budućnosti i popravljanju položaju mladih u BiH koji je na nezavidnoj razini. Ipak, veseli me njihova konačna odluka o povlačenju ove rezolucije, te se nadam da ćemo se u budućnosti zajednički posvetiti pozitivnom djelovanju za mlade. Mladež HDZ-a BIH je pokazala da će nastaviti voditi proaktivnu i proeuropsku politiku, ali uvijek sa zaštitom hrvatskih nacionalnih interesa u Bosni i Hercegovini”, kazao je predsjednik Mladeži HDZ-a BIH Mario Mikulić.

- -

Drugog dana Vijeća YEPP-a usvojene su rezolucije koje govore o budućnosti mladih u Evropi i konkretne smjernice koje vode mlade u digitalnu eru.

Trećeg dana, predsjednik YEPP-a Andrianos Giannou održao je sastanak s predsjednicima svih mladeži članica YEPP-a. Na sastanku se razgovaralo o budućim aktivnostima Mladeži Europske pučke stranke, kao i smjeru kojim se treba voditi Mladež.

 

Najnovije

Opozicija udarila na bolnu tačku

U političkom teatru Sarajeva, poslednja epizoda u kojoj Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova i lider stranke Narod i pravda,...