Razgovarano o poskupljenju struje u FBiH, dogovoren novi sastanak

preporučujemo

U zgradi Vlade Federacije u Sarajevu završen je drugi sastanak u vezi najavljenog poskupljenja električne energije za privrednike u FBiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH (UPFBiH) i Uprave Javnog preduzeća “Elektroprivrede BiH”, federalni premijer Fadil Novalić i ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

Medijima se nakon sastanka obratio ministar Džindić koji je kazao da će u narednih 15 dana biti realiziran novi sastanak, te da još nije postignut dogovor.

– Elektroprivreda izvozi 250 miliona godišnje električne energije, dijagram kupaca govori da desetak prvih kupaca troši 70 posto od ukupne energije prema privrednim društvima. Razgovarano je o problemima u Evropi zbog kojih dolazi do poskupljenja struje. Na osnovu analize organizovat ćemo u narednih 15 dana tematski sastanak sa Vladom FBiH. Uključit ćemo obje Elektroprivrede i Udruženje poslodavca. Odredit ćemo i novu taksu za CO2. Raspravit ćemo i o tržištu energenata, utjecaj smanjenja potrošnje plina na potrošnju električne energije. Raspravljat ćemo i o tome kako ostati konkurentni sa cijenom električne energije. Znam da je javnost očekivala da ćemo doći do finalnog rješenja, ali to nije lahko vjerujte  – rekao je ministar i dodao da je potrebno naći model kojim bi se prevazišao udar na privredu.

Podsjećamo, „Elektroprivreda BiH“ predložila je povećanje cijene električne energije u rasponu od 70 do 120 posto.

Najnovije

Bosnalijek se oglasio o akciji SIPA-e

Nakon što je objavljeno da pripadnici SIPA-e po naredbi Suda i Tužilaštva BiH pretresaju "Bosnalijek", dok je među osumnjičenima...