RAZGOVOR O AHMIĆIMA Izetbegović 1993. Tuđmanu poručio: Kad svijet sve sabere, budite uvjereni, reći će da je HVO kriv!

Preporučujemo

U presudi Haškog suda šestorici čelnika Herceg-Bosne za zločine u Bosni i Hercegovini našao se i transkript isječka jednog zanimljivog telefonskog razgovora.

Vodili su ga hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH AlijaIzetbegović.

Razgovor između Tuđmana i Izetbegovića vođen je 11. juna 1993. godine, i to u gluho doba noći. Naime, telefonska linija Zagreb-Sarajevo užarila se u 00.25 sati, a razgovor je prekinut tek desetak minuta prije 2 sata u noći.

Valja napomenuti da se razgovor vodio manje od dva mjeseca nakon pokolja u Ahmićima.

“Vidite, gospodine Izetbegoviću, poslije tih Ahmića, bilo je povika na Hrvate. To je jedno selo, je li tako, a Muslimani su prije toga, oko desetak, oko Busovače. Dakle, ali sada već svijet jasno, svijet vrte televiziju, i kažu, i pokazuju te rezultate, i te navale, i tako, tih Muslimana”, pomalo nepovezano i nerazumljivo je govorio Tuđman.

Izetbegović mu odgovara da se nimalo ne raduje činjenici da će se za zločin ustanoviti da je kriva bošnjačka ili hrvatska strana.

“Ali, budite uvjereni – budite uvjereni, da će svijet, kada sabere sve, bilans napravi – i kazati da su Hrvati dolje krivi, vidjet ćete. Jer, to je činjenica, ne Hrvati, nego HVO da je kriv, i to ćete vidjeti u bilansu. Ja ne kažem da kod nas nema ekscesa pojedinih, tu i tamo. Ali, to je jedan naprema 30, odnos, i kome šta odgovara”, rekao je Izetbegović.

(Index.ba) 

Najnovije

Uragan poharao Kanadu: “Ovo su neviđeni razmjeri štete”

Razmjeri štete od snažne oluje Fione, koja je poharala kanadsku obalu, dosad nisu viđeni i bit će potrebni mjeseci...