RAZGOVOR O AHMIĆIMA Izetbegović 1993. Tuđmanu poručio: Kad svijet sve sabere, budite uvjereni, reći će da je HVO kriv!

Preporučujemo

U presudi Haškog suda šestorici čelnika Herceg-Bosne za zločine u Bosni i Hercegovini našao se i transkript isječka jednog zanimljivog telefonskog razgovora.

Vodili su ga hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH AlijaIzetbegović.

Razgovor između Tuđmana i Izetbegovića vođen je 11. juna 1993. godine, i to u gluho doba noći. Naime, telefonska linija Zagreb-Sarajevo užarila se u 00.25 sati, a razgovor je prekinut tek desetak minuta prije 2 sata u noći.

Valja napomenuti da se razgovor vodio manje od dva mjeseca nakon pokolja u Ahmićima.

“Vidite, gospodine Izetbegoviću, poslije tih Ahmića, bilo je povika na Hrvate. To je jedno selo, je li tako, a Muslimani su prije toga, oko desetak, oko Busovače. Dakle, ali sada već svijet jasno, svijet vrte televiziju, i kažu, i pokazuju te rezultate, i te navale, i tako, tih Muslimana”, pomalo nepovezano i nerazumljivo je govorio Tuđman.

Izetbegović mu odgovara da se nimalo ne raduje činjenici da će se za zločin ustanoviti da je kriva bošnjačka ili hrvatska strana.

“Ali, budite uvjereni – budite uvjereni, da će svijet, kada sabere sve, bilans napravi – i kazati da su Hrvati dolje krivi, vidjet ćete. Jer, to je činjenica, ne Hrvati, nego HVO da je kriv, i to ćete vidjeti u bilansu. Ja ne kažem da kod nas nema ekscesa pojedinih, tu i tamo. Ali, to je jedan naprema 30, odnos, i kome šta odgovara”, rekao je Izetbegović.

(Index.ba) 

Najnovije

Gruzija optužila trojicu srpskih državljana da su pripremali Gruzijce za državni udar krajem godine

Služba državne sigurnosti Gruzije saopćila je da su trojica srpskih državljana koji su posjetili Gruziju krajem septembra održali obuku...