Razvoj aerodroma Bihać napreduje: BiH bi svoj peti aerodrom mogla dobiti do 2026. godine

Preporučujemo

Razvoj aerodroma Bihać napreduje sa daljim građevinskim radovima koji će uskoro početi.

Aerodrom Bihać je do sada izgradio probnu pistu, koja predstavlja dionicu od 300 metara od planirane dužine od 1.800 metara, kao i pristupne saobraćajnice aerodromskom kompleksu.

- -

“Da bi se omogućio nastavak piste budućeg aerodroma, potrebno je obeštetiti vlasnike 132 eksproprisana zemljišta po cijeni od devet do deset eura po kvadratu zemljišta u zavisnosti od kvaliteta”, rekao je direktor Aerodroma Anel. Hadžić, prenosi EX-YU Aviation News.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine do sada je obezbijedila 2,5 miliona eura od potrebnih 10,2 miliona eura za obeštećenje vlasnika zemljišta.

Prema Hadžićevim riječima, trenutno je u toku izrada glavnog plana aerodroma koji bi konačno trebao odrediti dinamiku budućih građevinskih radova, kao i rokove.

“U ove aktivnosti biće uključene različite državne institucije i resori, kako bi se planirala blagovremena nabavka neophodne opreme. Prema postojećim planovima, a ako ne bude nepredviđenih poteškoća, aerodrom bi mogao da bude u funkciji za tri do četiri godine ”, rekao je Hadžić.

- -

Dodao je da je ovaj projekat od velikog značaja kada je u pitanju povezivanje Unsko-sanskog kantona sa ostatkom zemlje, ali će djelovati i kao katalizator ekonomskog razvoja Bihaća i cijelog Unsko-sanskog kantona, prenosi BiznisInfo.

Aerodrom će značajno doprinijeti razvoju turizma i povećanju posjećenosti Nacionalnog parka Una i drugih turističkih objekata na ovom području.

Cijeli projekt uključuje izgradnju terminalne zgrade, piste i kontrolnog tornja. Međutim, nedostatak finansijskih sredstava mogao bi se pokazati kao problem i privatni investitor bi mogao biti potreban u budućnosti.

Do sada je Vlada svake godine ulagala nekoliko miliona evra u projekat. Razne dozvole, uključujući i ekološku, već su osigurane. Bihać se nalazi u blizini hrvatske granice i osmi je po veličini grad u zemlji.

Bosna i Hercegovina trenutno ima četiri međunarodna komercijalna aerodroma – Sarajevo, Tuzla, Banjaluka i Mostar. U periodu od januara do oktobra opslužili su ukupno 1.907.895 putnika.

Najnovije

Izvori tvrde da je Netanyahu odustao od kontranapada na Iran nakon razgovora s Bidenom

Američki predsjednik Joe Biden je navodno odvratio premijera Izraela Benjamina Netanyahua od uzvraćanja napada Iranu, koji je sinoć pokrenuo...