Reagovanje Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS na najave o gradnji objekta na Vidikovcu

Preporučujemo

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo reagovalo je na najave gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake o skoroj gradnji objekta na Vidikovcu na Trebeviću a za koji su, po njegovim tvrdnjama, pribavljene sve potrebne dozvole.

Saopćenje Ministarstva u nastavku prenosimo u cijelosti:

- -

“Javno se obraćamo gradonačelniku sa sljedećim upitima:

-Kako je moguće da se na Trebeviću, kojeg je Skupština KS 2014. godine Zakonom proglasila Zaštićenim pejzažom od posebnog javnog interesa za Kanton Sarajevo i kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja, najavljuju brojne aktivnosti i izvođenje radova mimo znanja Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša?

– Kako su mogle biti izdate dozvole za gradnju objekta na Vidikovcu kada je na snazi režim zabrane građenja do donošenja Prostornog plana područja posebnog obilježja Zaštićeni pejzaž “Trebević” prema Odluci koju je donijela Skupština KS krajem 2016. godine?

– Također, postavljamo pitanje, šta je sa dozvolama definisanim Zakonom o zaštiti prirode FBiH koje izdaje Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS a za koje nam se niko nije obratio”, navodi se u reagovanju koje potpisuje resorni ministar Damir Filipović.

- -

Kako obrazlažu u Ministarstvu, Zakonom o zaštiti prirode FBiH i Zakonom o proglašenju zaštićenog pejzaža Trebević, propisan je čitav niz mjera u smislu zaštite biodiverziteta, te sprečavanja narušavanja pejzažne raznolikosti i očuvanja autentičnosti prirodnog naslijeđa.

U tom kontekstu predviđeno je da se nakon donošenja prostornog plana i pribavljanja propisanih dozvola može ponovno izgraditi objekt na Vidikovcu, pod uslovom da bude uklopljen u prirodni ambijent i od ekološki prihvatljivih materijala, te da gradnju nadzire Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, naglašavaju iz Ministarstva.

Najnovije

Zbog podrške Palestini austrijski aktivist optužen da je hvalio terorizam, bit će izveden pred sud

Austrijski aktivist Michael Probsting bit će izveden pred sud pod optužbom da je "hvalio i podržavao terorizam" zbog govora...