Reakcija Ministarstva zdravlja RS na odluku Ustavnog suda BiH

Preporučujemo

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske reagovalo je na odluku Ustavnog suda BiH koje je Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama zakona o republičkoj upravi proglasio neustavnim, a koje su konačne i obavezujuće.

“Povodom najnovije odluke Ustavnog suda BiH, a po ranijem zahtjevu Šefika Džaferovića, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske podsjeća da su institucije Republike Srpske u više navrata naglašavale da bilo kakve odluke Ustavnog suda BiH ne mogu uticati na činjenicu da je oblast zdravstvene zaštite u nadležnosti Republike Srpske, kojoj pripadaju sve državne funkcije i nadležnosti, osim onih koje su Ustavom BiH izričito povjerene njenim institucijama, a član III Ustava BiH ne obuhvata oblast zdravstvene zaštite.

S tim u vezi, podsjećamo, da je i u vrijeme donošenja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske bila jasna namjera institucija Republike Srpske adekvatna zaštita zdravlja stanovništva u teškoj i izazovnoj situaciji neopravdanog izazivanja straha, neizvjesnosti i izostanka bilo kakve podrške za dobrobit stanovništva, a uvažavajući činjenicu da je tržište lijekovima kompleksno područje, koje zahtjeva odgovorne i temeljne odluke.

- -

Takođe, napominjemo da je Vlada Republike Srpske čini sve da obezbijedi sve što je potrebno za funkcionisanje zdravstvenog sistema Republike Srpske, što će činiti i ubuduće. Podsjećamo da ni u vanrednim okolnostima pandemije virusa korona nijedan pacijent u Republici Srpskoj nije ostao nezbrinut, zdravstveni radnici su u svakom trenutku imali dovoljne količine zaštitne opreme, lijekova itd., a prve vakcine smo nabavili onog trenutka kada smo prestali da se oslanjamo na aranžmane u okviru BiH”, stoji u saopćenju.

Najnovije

Izdate preporuke poslodavcima: Savjetuje se prekid rada na otvorenom između 12 i 17 sati

Uz toplotni val koji je zahvatio Bosnu i Hercegovinu, bilježi se značajan porast intervencija. Građanima je savjetovano da izbjegavaju aktivnosti...