Referendum u švicarskom St. Galenu: Izglasana zabrana nošenja burke na javnim mjestima

Preporučujemo

Birači u švicarskom kantonu St. Galenu danas su na referendumu podržali uvođenje zabrane nošenja burke u toj regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Švicarskoj je danas održan referendum u 26 kantona na kojima su se birači izjašnjavali o tri inicijative.

- -

Sa 74 posto glasova za Švicarci su danas podržali inicijativu unapređenja infrastrukture koja će dati veća prava i olakšice biciklistima u javnom saobraćaju.

S druge strane, Švicarci su danas sa 67 i 60 posto glasova protiv odbili inicijative za davanje dodatnih povlastica poljoprivrednicima i razvoj prehrambenog inženjeringa koji se odnosi na genetski modificirane sastojke u hrani.

Uporedo s tim, birači u kantonu St. Galen su glasali i o zakonu o zabrani burke na javnim mjestima.

Lokalni mediji javljaju da je izlaznost na referendumu u St. Galenu bila 35,8 posto i da je za zabranu burke glasalo dvije trećine birača.

- -

U susjednom kantonu Ticino takav referendum i zabrana nošenja burke uvedeni su ranije, a iz policije u St. Galenu su ranije saopćili da će poštovati volju birača i uvesti zabranu pokrivanja lica na javnim mjestima.

Policijski zvaničnik Fredy Fasser izjavio je da nije iznenađen rezultatima referenduma te je dodao da uvođenje te zabrane neće ništa promijeniti u kantonu u kojem nikada ni ranije nije vidio ženu s burkom na licu.

Iako u Švicarskoj mali broj žena nosi burku, zabrana tog odjevnog predmeta stalno je na dnevnom redu antimuslimanskih i populističkih krugova.

Federalni parlament Švicarske je u matru prošle godine odbio prijedlog zabrane burke na federalnom nivou i prepustio to kantonalnim instancama vlasti.

Najnovije

Hapšenje u Višegradu, pronađena plantaža marihuane

Plantaža marihuane pronađena je na području Višegrada odakle je policija oduzela 43 saksije sa stabljikama kanabisa i više od...