Reis Kavazović: Ljudsko dostojanstvo i rad su potcijenjeni, moramo biti na strani obespravljenih

preporučujemo

Među gostima Napretkove konferencije “Stanje dijaloga u BiH: uloga vjerskih zajednica” bio je i reisu-l-ulema Husein ef Kavazović koji je istakao da je neophodno govoriti o svetosti poštenog rada i privređivanja.

“Danas kada se sve češće, posebno među mladima nameće stav da rade samo oni koji se ‘ne snađu’, moramo ponovo govoriti o svetosti poštenog rada i privređivanja. Koliko god nam se činilo da se radi o površnim trendovima korijeni ovog problema su zapravo daleko dublji i ozbiljniji. Oni govore o zabrinjavajućem trendu obezvrjeđivanja rada. U društvu kojem su radnici obespravljeni i u kojem im se ne garantuju njihova prava na pravičnu naknadu i odmor, ljudsko dostojanstvo i rad su potcijenjeni”, rekao je Kavazović.

“Govoreći s aspekta islamskih nauka i tradicionalnih vrijednosti muslimanskih društava težilo se za tim da se rad vrednuje, da se osigura dostojanstvo radnika. Klasična teološka djela su na osnovi izvora islama utemeljenih na Kur’anu kao Božijoj objavi i sunnetu kao praksi Poslanika (a.s.) o radu govorili kao o ‘ibadetu’ ili bogougodnm djelu, odnosno djelu koje je ravno vjerskom obredu”, rekao je Kavazović, dodavši da je zadaća vjerskih zajednica poučavati temeljnim vrijednostima i pravima, poput prava na život, rad, imovinu i ljudsko dostojanstvo i nadati se da će one u našem društvu zaživjeti.

“Kada se pozivamo na prava mi se pozivamo na prirodna prava čovjeka koja su neotuđiva i neodvojiva od njegove ličnosti. Iako nemamo ‘vlasti niti moći’ nad onima koji su se obavezali da će prava garantirati drugima, mi ipak moramo biti dosljedni našeg vjerskog nauka i uvijek biti na strani obespravljenih, i onih kojima je pomoć potrebna. Dijalog među ljudima nema alternativu, često to ponavljamo. Ali, to nije samo fraza kojom popunjavamo naš govor i činimo ga efektnijim. Dijalog o vrijednostima i pravima u društvu neophodno je voditi na svim razinama, a dijalog između poslodavca i radnika o pravima i radnoj etici od iznimne je važnosti kako za pojedinca tako i za društvo u cjelini”, rekao je Kavazović.

Najnovije

SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog krize u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane...