Reis Kavazović: Muslimanski duh Evrope skončat će u bosanskom duhu islama

Preporučujemo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovina Husein ef. Kavazović posjetio je danas Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS). Reisu-l-ulemu Kavazovića i njegovu delegaciju dočekali su vršioc dužnosti rektora prof. dr. Ahmet Yildirim i predsjednik „Fondacije za razvoj obrazovanja“ Sarajevo Hasan Topaloglu. Izrazili su svoje zadovoljstvo na dosadašnjoj odličnoj saradnji između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Internacionalnog univerziteta u Sarajevu.

Reisu-l-ulema Kavazović je održao predavanje studentima i profesorima na IUS-u pod nazivom “Identitet muslimana: izazovi u današnjoj Evropi”. U svom predavanju je naglasio više važnih aspekata muslimanskog identiteta i napomenuo studente da su oni ti koji treba da rješavaju probleme u savremenoj Evropi.

“Je li cjelovita slika islamskog svijeta u nama ostala samo u fragmentima, razbacana po nacionalnim tradicijama: nešto kod Turaka, nešto kod Arapa, nešto kod Iranaca, Indijaca, Malajaca, Afrikanaca, Bošnjaka i Albanaca? Zbog čega se bojimo da umjesto cjelovite slike našeg svijeta sastavimo mozaik u kome će svaki detalj biti sačuvan i uklopljen u veliku postavku koja će govoriti nama ko smo, a i drugima o nama kakvi smo? Puno je pitanja pred nama, a posebno vama mladim ljudima, na koja ćete morati davati odgovore u skoroj evropskoj budućnosti”, rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Napomenuo je publiku da priča o bosanskim muslimanima još uvijek nije u potpunosti ispričana.

“U izgradnji svoje kulture i tvorbi svoje tradicije, bosanski muslimani su se našli na najstrmijoj i najdužoj uzbrdici, koja se nije pojavila kod nijednog drugog evropskog naroda. Naša tradicija još nije u potpunosti predstavljena, naša priča još nije do kraja kazana. No, uprkos tome, mi smo se uvijek osjećali slobodnim u atmosferi evropskih tekovina, onako kako su se nekada osjećali slobodni Atinjani u svojoj Atini”, rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Također, Reisu-l-ulema je još jednom naglasio da su bosanski muslimani, bez ikakve sumnje, dio Evrope.

“Sudbina nas bosanskih muslimana je neraskidivo vezana za cjelovito muslimansko biće u Evropi. Tajna našeg opstanka leži u nama, koji smo svoj svijet stvarali po mjeri našeg vremena. Naša generacija ušla je u život s prevelikim teretom i izazovima. Vaš zadatak nije da isti teret nosite, onako kako smo ga mi nosili, već da se suočite sa svojim izazovima i da hrabro stanete ispred njih. Slutim da će muslimanski duh Evrope, koji traga za svojim korijenima, skončati u bosanskom duhu islama, jer mu je on jedino autentično i živo ishodište na koje se može pozvati. To bi nas bosanske muslimane trebalo učiniti još odgovornijim da čuvamo svoj identitet i svoju slobodu i da imamo racionalan kritički pristup svim stvarima i pojavama”, zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Predavanje je organizovao Studentski parlament Internacionalnog univerziteta u Sarajevu u okviru projekta SPIUS Talks.

Najnovije

Bliži se kraj egzodusu, ko je pobjegao, pobjegao je? “Nakon referenduma Kremlj ide korak dalje”

Ruski nezavisni portal Meduza, koji djeluje iz inostranstva, javlja da ruske vlasti planiraju zatvoriti granice za muškarce u dobi...