Reis Kavazović uputio čestitku povodom nove 1440. hidžretske godine

Preporučujemo

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je povodom nastupanja nove 1440. hidžretske godine uputio čestitku muslimanima u BiH i dijaspori u kojoj je izrazio nadu da će prisjećanje na hidžru i početak nove godine biti prilika da obnovimo svoj zavjet na slijeđenje Poslanika s.a.v.s. koji je kao milost poslan svjetovima, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras sa zalaskom sunca dočekuju novu 1440. godinu prema hidžretskom kalendaru. Prisjećanje je to i na veliki događaj iz historije islama kada je posljednji Božiji poslanik morao utočište iz paganske Meke potražiti u malom gradiću Jesribu, budućoj Medini”, podsjetio je reis Kavazović.

- -

Poslanik, a.s., je putem hidžre, kako stoji u poruci Kavazovića, krenuo u potrazi za slobodom i pravdom “podsjećajući nas sve da napretka za pojedinca ali ni za zajednicu nema u društvu koje na ovim principima ne počiva”.

“Kada je svoj dom napustio izbjegavajući sukob s onima koji su silom pokušavali ugasiti Allahovo svjetlo na Zemlji stigao u Medinu, sagradio je džamiju kao simbol duhovnog jedinstva i pobratimo muhadžire (iseljenike iz Meke) i ensarije (one koji su im u Medini iskazali dobrodošlicu). Tim svojim postupkom nas je za sva vremena podučio da pozivanje na ideale nema nikakve vrijednosti ukoliko se oni ne materijaliziraju u našoj društvenoj realnosti”, istakao je Kavazović.

Muslimani su kroz stoljeća, kako je podsjetio, u postupcima ashaba, prijatelja i pratioca plemenitog Poslanika, nalazili inspiraciju i uzor kao i u njegovom sunnetu i praksi.

“I kao što su se ugledali na spremnost muhadžira da ostave svoj dom radi Istine, isto tako su u spremnosti ensarija da sa svojom braćom podijele sve što su imali vidjeli ništa manji dokaz vjere i požrtvovanosti. Danas su oko nas ponovo neki novi muhadžiri koji traže svoje ensarije, traže one koji će pokazati ljudskost i solidarnost. Ali koliko je ta solidarnost potrebna njima toliko je, ako ne i više, potrebna nama da bismo sačuvali svoju čovječnost i svoju vjeru. Uzvišeni nas podjednako iskušava i dobrom i zlom. I pitanje je ko je od nas na većoj kušnji. Da li oni koji su prinuđeni tražiti našu pomoć ili mi koji kalkulišemo oko svoje spremnosti da pomognemo”, poručio je reis Kavazović i dodao:

- -

“Zato se nadam da će prisjećanje na hidžru i početak nove godine biti prilika da obnovimo svoj zavjet na slijeđenje Poslanika koji je kao Milost poslan svjetovima”.

Hidžra, seoba poslanika Muhammeda a.s. i ashaba iz Meke u Medinu 622. godine predstavlja veličanstven događaj u muslimanskoj historiji koji je omogućio muslimanima da postanu organizovana i odgovorna duhovna zajednica, sposobna da vrijednosti islama pretoči u društveni život.

S obzirom na veličinu i značaj Hidžre, na prijedlog drugog pravednog halife Omera r.a., računanje vremena u islamskom kalendaru određuje se upravo po ovom događaju.

Najnovije

Napad na Trumpa je prvi pokušaj ubistva američkog predsjednika otkako je Reagan upucan 1981.

Napad, koji je izvršio napadač kojeg su službenici za provođenje zakona ubili, bio je prvi pokušaj atentata na američkog...