Reorganizacija zdravstvenog sistema KS: Proces se pokreće ali treba ići brže

Preporučujemo

Najavljene reformske mjere u okviru zdravstvenog sistema Kantona Sarajevo koje su prije dva mjeseca definisane na sastanku premijera Kantona Sarajevo Adema Zolja i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj sa čelnicima zdravstvenih ustanova idu ka svojoj realizaciji.

Naime, na radnom sastanku premijera Zolja sa predstavnicima nadležnih ustanova, kako je danas izneseno, pitanje radnog vremena JU Dom zdravlja je definisano i ono će u centralnim objektima biti od 7:00 do 21:00 sat.

Takođe, kako bi se obezbijedila 24-satna primarna pedijatrijska zaštita, u prostorijama Hitne pomoći obezbijeđen je adekvatan prostor gdje će najmlađi urgentni pacijenti moći dobiti uslugu dežurnog pedijatra i laboratorijske analitike.

Prostor predviđen za tu namjenu treba njoj i prilagoditi i adaptirati, što, kako ističu u resornom ministarstvu i Dom zdravlja i Hitna pomoć neće biti problem.

Dom zdravlja je uputio na saglasnost Ministarstvu svoj Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta i predloženom radnom vremenu. Kada je riječ o putu pacijenta kroz zdravstveni sistem, Ministarstvo zdravstva je dostavilo nacrt ovog uputstva Komisiji koja je formirana za određivanje pomenutog puta pacijenta, a koji je Komisija doradila i poslala u dalju proceduru.

Premijer Zolj je i ovom prilikom naglasio potrebu brže realizacije usvojenog Programa restruktuiranja zdravstvenog sistema, naročito pridržavanje dogovorenih planova i rokova kako od strane Ministarstva zdravstva tako i ustanova u toj oblasti. Posebna pažnja treba biti na optimalnom upravljanju ljudskim resursima i praćenju potreba za određenim medicinskim kadrom, istakao je premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj na današnjem sastanku.

Najnovije

Uprkos zabrani, u Beogradu održan skup podrške Palestini

I pored toga što je današnji skup podrške Palestini u Beogradu zabranjen, grupa od oko 200 građana ipak okupila...