Republikanci osudili odluku Joea Bidena da uvede obaveznu vakcinaciju radnika

preporučujemo

Politički sukob u SAD-u zbog odluke Joea Bidena o obaveznoj vakcinaciji nastavljen je nakon što je republikanski guverner izrekao mjeru kao “kontraproduktivnu”, a Bijela kuća insistirala je da je potrebno prekinuti pandemiju koronavirusa.

Asa Hutchinson, guverner Arkansasa, rekao je da je Bidenova direktiva da vakcinacija protiv Covida-19 bude obavezna za kompanije sa više od 100 zaposlenika “bez presedana”, što predstavlja nastavak napada republikanaca.

Nekoliko drugih guvernera republikanaca, uključujući Rona DeSantisa s Floride i Grega Abbotta iz Teksasa, zaprijetili su da će tužiti federalnu vladu, tvrdeći da se Biden ponašao neustavno kada je nametnuo obavezu vakcinacije, što će zahtijevati vakcinaciju protiv koronavirusa za milione američkih radnika, zdravstvenih radnika i federalnih usposlenika.

“To zaista remeti i dijeli državu”, rekao je Hutchinson. “To dijeli naše partnerstvo između savezne vlade i država i povećava podjelu u smislu vakcinisanja u trenutku kada bi svi zajedno trebali pokušati povećati broj iskorištenih doza.”

Kako stotine Amerikanaca i dalje svakodnevno umiru od virusa, savezni Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopćili su u nedjelju da je 178,3 miliona ljudi u SAD-u potpuno vakcinisano, što čini 53,7 posto stanovništva, dok je 209,1 miliona (63 posto) primilo barem jednu dozu.

Biden je iskazao nezadovoljstvo brojkama kada je najavio obaveznu vakcinaciju u Bijeloj kući.

“Mnogi od nas su frustrirani zbog gotovo 80 miliona Amerikanaca koji još uvijek nisu vakcinisani, iako je vakcina sigurna, efikasna i besplatna”, rekao je Biden.

Njegovu poruku ponovio je američki generalni hirurg Vivek Murthy, rekavši da su Sjedinjene Američke Države morale preći na “sljedeću fazu” odgovora na pandemiju zbog vrlo zarazne varijante delta.

Najnovije

Otkriveno kako je Hadžiahmetović “pomagao” ViK-u: Kandidati NiP-a zaposleni, pripale im visoke plaće

Koncem jula ove godine sa pozicije direktorice KJKP Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo smijenjena je Aida Pendek. Bivša direktorica Pendek...