Resursi OSBiH za pružanje pomoći se koriste kada se iscrpe svi ostali

Preporučujemo

Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine podsjetili su danas da su oni posljednja instanca za pružanje pomoći civilnim organima, pojašnjavajući da se zahtjev za upotrebu resursa Oružanih snaga BiH podnosi tek kada se iscrpe svi resursi ostalih nadležnih institucija.

Ukoliko postoji potreba za pomoć ugroženima od prirodnih i drugih nesreća, u ovom slučaju od poplava, potrebno je javiti se lokalnim centrima civilne zaštite na broj 121, a ako oni nisu u mogućnosti pružiti potrebnu pomoć, zahtjev se proslijeđuje entitetskim centrima civilne zaštite.

- -

Pojašnjavajući daljnju proceduru u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane rečeno je da ukoliko pomoć entitetskih centara civilne zaštite nije dovoljna, oni zahtjev proslijeđuju Operativno-komunikacijskom centru Ministarstva sigurnosti BiH na broj 033/492-778.

Istaknuli su da je to ministarstvo nadležno za kontakt s Ministarstvom odbrane BiH kada je u pitanju angažiranje i korištenje resursa Oružanih snaga BiH.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH stavili su raspoložive resurse u stanje pripravnosti, kako bi, kao i do sada, bili na raspolaganju civilnim strukturama vlasti i svim građanima BiH.

Najnovije

Više od 40 zemalja traži međunarodnu istragu smrti Navalnog

Ukupno 43 zemlje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, Evropsku uniju i Veliku Britaniju uputile su u ponedjeljak zajednički apel...