Revolucija u saudijskom društvu: Žene postaju dio radne snage

Preporučujemo

Malo žena u Saudijskoj Arabiji ima dan sličan Manal Ghazwan. Ona je magistrirala sigurnost hrane te radi kao menadžer Starbucks-a u ovoj zemlji.

Manal radi sa još dvije kolegice. Dio su pokreta koji odlazi sa unosnih državničkih pozicija da bi radio u privatnom sekteru i tako prkose spolnim podjelama u ovoj zemlji.

Godinama je zakon u Saudijskoj Arabiji branio mješanje spolova na radnom mjestu. Ali, Manal je sa svojim timom unikatna – njihove klijente poslužuju i muškarci i žene.

Zakon je bio taj koji je uvodio ovakve zabrane. Ali je 2011. godine odlučeno da trgovine sa prodajom ženskog rublja, trebaju imati samo žene kao prodavače. 2016. godine, apoteke i optičke trgovine takđer su mogle tražiti dozvolu da zaposle žene, pod uslovom da to osoblje poslužuje samo žene.

Foto: CNN

Ipak, Saudijska vizija 2030, koju je postavio princ Mohammed Bin Salman, namjerava povećati broj ženskog učešća u radnoj snazi sa 22 na 30 posto do 2030. godine.

“Trenutno 600.000 žena radi za privatni sektor, a od toga čak 30.000 ih se prodružilo ovom tržištu prošlog septembra i oktobra”, rekao je predstavnik Ministarstva porodilja i socijalnog razvoja Khaled Abalkhail.

I dok Saudijske žene polako ulaze i na privatno tržište poslova, izazov je i uvjeriti ih da ostanu tamo.

“Iz našeg iskustva, četiri od deset žena napusti posao, iako su osigurane na nekoliko mjeseci, zbog svojih porodica”, rekao je Redwan Aljelwah za CNN.

Foto: CNN

“Kada žene rade, porodica više ne gleda na njjih kao na teret dok se ne udaju. Imaju mišljenje da budu neovisne”, objasnio je on.

“Mnogi muškarci i žene koji su nam mušterije kažu da su ponosni na to što radimo”, poručila je Manal.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Salihamidžić ostaje bez vozačke dozvole?

Sportski direktor Bayerna Hasan Salihamidžić ići će na sud u Minhenu zbog prebrze vožnje, piše njemački list Bild. Salihamidžića...