Revolucija u saudijskom društvu: Žene postaju dio radne snage

Preporučujemo

Malo žena u Saudijskoj Arabiji ima dan sličan Manal Ghazwan. Ona je magistrirala sigurnost hrane te radi kao menadžer Starbucks-a u ovoj zemlji.

Manal radi sa još dvije kolegice. Dio su pokreta koji odlazi sa unosnih državničkih pozicija da bi radio u privatnom sekteru i tako prkose spolnim podjelama u ovoj zemlji.

Godinama je zakon u Saudijskoj Arabiji branio mješanje spolova na radnom mjestu. Ali, Manal je sa svojim timom unikatna – njihove klijente poslužuju i muškarci i žene.

Zakon je bio taj koji je uvodio ovakve zabrane. Ali je 2011. godine odlučeno da trgovine sa prodajom ženskog rublja, trebaju imati samo žene kao prodavače. 2016. godine, apoteke i optičke trgovine takđer su mogle tražiti dozvolu da zaposle žene, pod uslovom da to osoblje poslužuje samo žene.

Foto: CNN

Ipak, Saudijska vizija 2030, koju je postavio princ Mohammed Bin Salman, namjerava povećati broj ženskog učešća u radnoj snazi sa 22 na 30 posto do 2030. godine.

“Trenutno 600.000 žena radi za privatni sektor, a od toga čak 30.000 ih se prodružilo ovom tržištu prošlog septembra i oktobra”, rekao je predstavnik Ministarstva porodilja i socijalnog razvoja Khaled Abalkhail.

I dok Saudijske žene polako ulaze i na privatno tržište poslova, izazov je i uvjeriti ih da ostanu tamo.

“Iz našeg iskustva, četiri od deset žena napusti posao, iako su osigurane na nekoliko mjeseci, zbog svojih porodica”, rekao je Redwan Aljelwah za CNN.

Foto: CNN

“Kada žene rade, porodica više ne gleda na njjih kao na teret dok se ne udaju. Imaju mišljenje da budu neovisne”, objasnio je on.

“Mnogi muškarci i žene koji su nam mušterije kažu da su ponosni na to što radimo”, poručila je Manal.

(Ines Sandžaktarević)

Najnovije

Mađarski general-major preuzima upravljanje EUFOR-om u BiH

Ministar odbrane Mađarske Kristof Szalay-Bobrovniczky potvrdio je da će mađarski general-major Laszlo Sticz preuzeti upravljanje misijom EUFOR-a u Bosni...