Ribari iz Hrvatske i dalje vjeruju da će ih vlada zaštiti od kazni iz Slovenije

Preporučujemo

Slovenski ministar vanjskih poslova prije nekoliko sedmica je utvrdio da policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu.

Nakon njegove izjave, podigla se bura u Piranskom zaljevu.

- -

Ugroženi ribari su se hitno sastali s hrvatskim vlastima u Zagrebu, tražeći siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije. Sa sastanka su izašli zadovoljni i objavili kako im je obećano da vlada stoji čvrsto uz njih, piše Index.hr.

“Od večeras mirno spavamo, država stoji iza nas. Od kazni neće biti ništa”, rekao je tada Danijele Kolec, predstavnik Udruge profesionalnih ribara Mare Croaticum. Odbio je konkretno kazati čime im je vlada zagarantovala slobodu ribarenja i zaštitu.

Ni u razgovoru za Index.hr nije htio odati detalje sastanka, a poručio nam je i da se ne boji kazni.

“Mislim da Slovenija blefira. Nije baš tako da oni tako lako mogu kažnjavati. Na osnovi čega? Jer me tamo vidio? Slovenci dosta dobro dezinformiraju javnost i plaše ljude”, rekao nam je Kolec.

- -

Danas je situacija drugačija. Slovenija je stavila u praksu tvrdnje njihovog ministra i ostvarila prijetnje o kaznama za lov u njihovom moru. Hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga poslano je prvih 14 uplatnica da plate kazne, prema zakonu o prekršajnom postupku, “zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice”.

Policija je napomenula kako se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju. Navedene kazne se kreću od 500 eura pa sve do 41 hiljade eura, a visina kazne zavisi od stepena prekršaja. Tako se samo ilegalni prelazak granice kažnjava od 500 do 1200 eura. Za ilegalno ribarenje kazne su puno veće.

Najveće su ako se, uz sve to, inspektora ne pusti na brod.

Danas smo opet razgovarali s Danijeleom Kolecom, savudrijskim ribarom i čovjekom koji je početkom godine bio uvjeren da vlada stoji iza njih. Upitali smo ga kakva je sada situacija.

“To je sada stvar vlade. To nije naš problem”, kratko je odgovorio Kolec. Upitali smo ga poznaje li možda nekog od ribara koji je dobio kaznu

“Ne znam ko će sve dobiti kazne, možda ih i ja dobijem”, odgovorio je.

Ostajete pri uvjerenju da će vas vlada zaštititi?

“Oni su tako rekli, oni će tako vjerojatno i napraviti. Ako ne naprave tako, onda ćemo mi druge korake napraviti. I tačka”, rezolutan je predstavnik ribara.

Zanimalo nas je koje sljedeće korake namjeravaju poduzeti hrvatski ribari u Savudrijskoj vali.

”Neću vam ništa reći. Jasno i glasno sam rekao sada nešto i to je to. Svi znaju da nećemo tek tako stati ako nas budu kažnjavali bezveze. Gledajte, treba imati povjerenja i vlada će sigurno to riješiti.’

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić vjeruje u vladu. Izjavio je kako ni jedan istarski ribar još nije dobio kaznu od Slovenije.

“Cijela procedura usklađena je s resornim ministarstvom. Niko od ribara još na svoju kućnu adresu nije dobio nikakvu kaznu, ali ukoliko one dođu, bit će proslijeđene MUP-u i od tog trenutka one postaju briga hrvatskih institucija”, kazao je Momić.

Najnovije

Islamska zajednica u BiH: Negiranje genocida u NSRS-u je argument zašto je neophodno usvajanje rezolucije

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske, kojima se negira genocid...