- Advertisement -

“Riječi utjehe” za BiH i zemlje Zapadnog Balkana

Preporučujemo

Predsjednik Evropskog vijeće Charles Michel imao je riječi utjehe za zemlje Zapadnog Balkana koje su još jednom ostale bez statusa kandidata za Evropku uniju. “EU treba Zapadni Balkan, a Zapadnom Balkanu je potrebna EU”, poručio je on.

Poslije samita lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana u Briselu Michel je na Twitteru istakao “snažnu podršku” jačanju procesa integracija i napretku u procesu pristupanja Uniji.

Dodao je da se, kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji, “nastavlja rad ka brzom pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja”.

Podsjećamo, Evropsko vijeće u četvrtak dodijelio je status kandidata Ukrajini i Moldaviji. Također, ovo vijeće je priznalo evropsku perspektivu Gruzije i spremno je dati status kandidata ovoj zemlji kada se riješe prioriteti.

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon danas je ocijenila kako je EU izgubila kredibilitet kod zemalja Zapadnog Balkana koje čekaju status kandidata za članstvo u EU.

“Ove zemlje ponovo postaju zemlje geopolitičke borbe”, dodala je ona.

 

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...