Rješavanje stambenog pitanja: Mladima po 10.000 KM za stan ili kuću

Preporučujemo

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a objavilo je Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih, koji će biti otvoren 60 dana.

Kroz ovaj projekat mladima se pruža prilika da dobiju subvenciju za kupovinu stana ili kuće u iznosu od 10.000 KM.

Kako je za Radiosarajevo.ba rečeno u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a, za ovaj projekat Vlada KS-a u 2018. godini izdvojila je 400.000 KM.

“Sa ovim projektom započeli smo prošle godine, i ovo je nastavak ove godine gdje je kroz budžet predviđeno 400.000 KM s kojim će se pomoći 40 mladih osoba da riješe svoje stambeno pitanje”, kazano nam je.

Kriteriji i uslovi za dodjelu subvencija su ostali isti.

Naime, uslovi koje aplikanti moraju ispuniti jeste da nisu stariji od 35 godina, da su državljani BiH, da imaju prebivalište na podrućju KS-a u posljednje tri godine prije podnošenja prijave, da nemaju rješeno stambeno pitanje, kao i da prodavač stana ili kuće nije roditelj, brat ili sestra kandidata ili roditelj, brat ili sestra bračnog partnera kandidata.

Kriteriji za određivanje broja bodova i utvrđivanja reda prvenstva kandidata se određuju, kako se to navodi, na osnovu starosne dobi, stepena stručne spreme, broja članova porodičnog domaćinstva, deficitarnosti kadrova, kao i da li je kandidat član porodice šehida, poginulog ili nestalog borca.

Također se kao kriterij pri bodovanju uzima stepen invalidnosti, kupoprodajna cijena stana ili kuće iz ugovora i zajedničko apliciranje bračnih ili vanbračnih partnera.

 

Najnovije

Bolnice sve krcatije, situacija kritična: Epidemija iz Ukrajine mogla bi se proširiti na cijeli svijet!

Bolnice i zdravstvene ustanove širom Ukrajine posljednjih se sedmica susreću s drastičnim povećanjem infekcija zbog otpornosti na antibiotike, zbog...