Novopazarci su ovu odluku donijeli zbog divljanja navijača beogradskog kluba, koji su, između ostalog, veličali osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

– Na vanrednoj sednici Upravnog odbora Novog Pazara jednoglasno je usvojen prijedlog klupskog rukovodstva. Odluku ćemo danas pismenim putem proslijediti rukovodstvu Arkus lige – rekao je sekretar RK Novi Pazar Demir Crnovršanin.

Pazarci su prije tri dana najavili istupanje iz Arkus lige zbog dešavanja na utakmici protiv Crvene zvezde u Beogradu, kada su na nacionalnoj osnovi vrijeđani od strane navijača domaće ekipe.

– Nažalost, stavljamo tačku. Dugoročno, to je prava odluka. Da ne prepričavam sada šta se desilo. Pošto drugi ne žele da riješe problem, mi nećemo da Novi Pazar, Sandžak i Bošnjake dovodimo u neprijatnu situaciju.

Želimo da se stvari viđene u Beogradu nikada više ne ponove. Mnogi će žaliti, u pitanju je historija duga 55 godina, ali ne želimo da izlažemo ljude ovakvoj atmosferi – rekao je član Upravnog odbora Novog Pazara Husein Memić, dodavši:

– Nastavljamo da radimo s mlađim selekcijama jer želimo da ovoj državi podarimo i reprezentativce. Hoćemo da pokažemo da smo primjer kako se bori protiv nacionalizma. Nemamo više volje i snage da se razvlačimo po tabloidima.

Pročitajte:  RK Novi Pazar se žali EHF-u i IHF-u zbog vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi

Memić je naveo da su mnogi dešavanja na rukometnoj utakmici u Beogradu uporedili sa klicanjem “žutoj kući” na jednoj fudbalskoj utakmici prije devet godina u Novom Pazaru.

– Mi smo taj čin osudili, a reći ću da je tada bilo uhapšeno 25 navijača Novog Pazara, od kojih je 13 pušteno, dok je 12 procesuirano. Neki su u zatvoru bili i po šest meseci. Da vidimo da li će sada biti uhapšen ijedan navijač Crvene zvezde koji je nacionalistički vrijeđao moj narod, kao i oni koji su napisali i unijeli uvredljiv transparent – kazao je Memić.

Pročitajte:  RK Crvena zvezda: U našoj zemlji nam niko ne može zabraniti gdje da idemo

On je istakao da želi da Novopazarci promovišu prave vrijednosti i da budu primer kako se bori protiv nacionalizma.

– Hoćemo da promovišemo književnika Enesa Halilovića, glumce Rifata Rifatovića, Anđelu Marić i ostale. Oni su napravili više od nas sportista. Istovremeno, čekat ćemo da dođe bolje vrijeme, što je nama u Srbiji prijeko potrebno. U roku od pet dana riješit ćemo preostala dugovanja prema igračima, a to je po jedna plaća. Oni su slobodni u izboru novih sredina – najavio je Memić.

Pazarci su poslije pet kola sa tri boda držali peto mjesto na tabeli A grupe Arkus lige. Oni su u najjačoj ligi Srbije igrali neprekidno od sezone 2018/19.