Roboti bi uskoro mogli zamijeniti advokate

Preporučujemo

Razvoj tehnologije mogao bi ugroziti mnoge poslove u industriji i maloprodaji, što uglavnom pogađa ljude s nižim kvalifikacijama. No nisu ugroženi samo ti poslovi, piše CNBC.

Pravna profesija nalazi se pred preobrazbom zbog razvoja umjetne inteligencije koja će značajno promijeniti način obavljanja poslova pravnika.

- -

Platforme koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji mogu pretraživati dokumentaciju i tražiti dokaze u parnicama, pisati i pregledavati ugovore, upozoravati kompanije na moguće prevare i nelegalna postupanja i slično. To su sve zadaci koje danas rade ljudi.

Automatizacija pravnih poslova dovest će do veće efikasnosti i smanjiti njihovu cijenu, ali bi isto tako mogla smanjiti broj zaposlenih pravnika.

S druge strane, zagovornici uvođenja umjetne inteligencije u ovo područje smatraju da bi čak moglo doći i do povećanja zaposlenosti u sektoru, jer će usluge postati jeftinije i time dostupnije većem broju ljudi.

– Nalazimo se na samom početku. Pravo je sada tamo gdje su ostali sektori bili prije 15 godina – kaže Nuri Bačor (Bachor), CEO LawGeexa, vodeće pravne platforme zasnovane na umjetnoj inteligenciji koja izrađuje ugovore.

Bačor je i sam bio advokat u jednoj velikoj izraelskoj advokatskoj firmi, prije nego što je počeo razvijati ovu platformu.

– Radio sam brojne ugovore za male kompanije, individualne investitore i multinacionalke i to je bio prilično zamoran posao. Svaki put sam ispočetka morao pisati i pregledavati ugovor, iako su nerijetko vrlo slični. To mi je dalo ideju za automatizaciju – kaže Bačor.

Platforma LawGeex može, na primjer, pregledati ugovor, uporediti ga s ugovorima koje ima u bazi, a kao i sve ostale platforme koje funkcioniraju na osnovu umjetne inteligencije, ona tokom procesa – baš poput mladih advokata – i uči.

Najnovije

Miličević: Dodik je nekada SDS klevetao OHR-u, a danas kleveće opoziciju Vladimiru Putinu

Predsjednik SDS Milan Miličević komentarisao je sastanaka predsjednika RS-a Milorada Dodika sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. "Dodik je prevazišao sam...