Roditelji izraelskih vojnika pozvali da se obustavi napad na Rafah: To je smrtonosna zamka

Preporučujemo

Roditelji više od 900 izraelskih vojnika raspoređenih u Gazi su potpisali pismo u kojem pozivaju vojsku da obustavi ofanzivu u Rafahu, nazivajući to “smrtonosnom zamkom” za njihovu djecu.

“Svakom zdravom razumu je očigledno da nakon mjeseci upozorenja i najava u vezi sa upadom u Rafah, postoje snage s druge strane koje se aktivno pripremaju za napad na naše trupe”, kaže se u pismu poslanom 2. maja.

- -

“Naši sinovi su fizički i psihički iscrpljeni”, napominje se u pismu upućenom izraelskom ministru odbrane Yoavu Gallantu i načelniku štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-pukovniku Herzi Haleviju.

“A sada ih namjeravate poslati u ovu opasnu situaciju? … Čini se da ovo nije ništa drugo do nesmotrenost”, napominju.

Pismo su prvobitno potpisali roditelji oko 600 vojnika, ali ih je posljednjih dana potpisalo još 300.

“Rafah je smrtonosna zamka”, rekla je Anat, majka jednog od vojnika izraelskih specijalnih snaga raspoređenog u Gazi te dodala:

- -

“Hamas je imao dosta vremena da pripremi mjesto za ubijanje naših vojnika. Veoma smo zabrinuti”.

Izrael je prikazao grad kao posljednje uporište Hamasa, rekavši da mora izvršiti invaziju kako bi uspio u svojim ciljevima rasformiranja grupe, ubijanja njenog vodstva i vraćanja taoca.

Najnovije

Bečarević pojasnio šta podrazumijeva dogovor između SBiH-a, SDA i DF-a za lokalne izbore

Almir Bečarević, predsjednik Kantonalnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u emisiji na N1 je pojasnio šta zapravo...