- Advertisement -

Roditelji oprez: Provjerite da li vaša djeca koriste ove aplikacije

Preporučujemo

Dok je većina roditelja upoznata s Facebookom, Instagramom, Twitterom il Snapchatom, nove aplikacije i društvene mreže stvaraju se svakog dana. Policija redovno upozorava roditelje da pripaze, posebno na online predatore i zlostavljanje odnosno “cyberbullying, piše Sheerluxe.com.

Ovo su aplikacije na koje trebate obratiti pažnju:

1. Calculator+

Ova aplikacija izgleda poput kalkulatora, ali je zapravo skrivena baza fotografija. Da biste ušli u skriveni video, trebate upisati lozinku od četiri cifre.

2. Omegle

Ova web stranica služi za čavrljanje sa strancima. Omegle nasumično spaja dva anonimna korisnika koji potom, putem videa ili poruka, komuniciraju.

3. Yubo

Ovaj aplikacija je nešto poput Tindera, ali za tinejdžere. Možete birati korisnike s kojima želite biti prijatelji, a zatim napraviti live video kanal u kojem možete pričati s četiri izabrana korisnika.

4. Whisper

Ova društvena mreža omogućava korisnicima da anonimno podijele neku tajnu ili savjet. Fotografije, poruke ili video poruke se dijele anonimno, ali sve što je podijeljeno na Whisperu može se preuzeti i dijeliti dalje na drugim društvenim mrežama.

5. Ask.fm

Ideja iza ask.fm-a je jednostavno – pitate pitanje (anonimno ili ne) i čekate odgovore. Ova aplikacija je povezana s brojnim slučajevima “cyberbullyinga” i nekoliko slučajeva tinejdžerskih suicida. Online peticije za gašenje ove stranice su sakupile hiljade potpisa.

6. Hot or Not

Hot or Not funkcionira tako da postavite svoju fotografiju, a stranci ocjenjuju koliko ste privlačni. Putem ove aplikacije može se i dopisivati. Također, aplikacija ima i listu najprivlačnijih osoba u vašem susjedstvu.

7. Burnbook

Burnbook služi za širenje anonimnih tračeva o ljudima putem poruka i fotografija. Ova kontroverzna aplikacija je punila naslovnice svih američkih medija jer je povezana s brojnim slučajevima tinejdžerskog zlostavljanja u osnovnim i srednjim školama, prenosi index.hr.

8. Wishbone

Ova aplikacija je posebno popularna među djevojčicama, a koriste je za uspoređivanje odjeće, šminke, izgleda… Nakon što netko postavi fotografiju sebe ili nekog svog predmeta, ostali korisnici to mogu komentirati ili slati direktne poruke.

9. Kik

Kik je aplikacija za dopisivanje koja jamči anonimnost jer skriva vaš telefonski broj. Kik je popularna platforma za seksualno dopisivanje pa je riječ “kik” postala virtualni sinonim za seksi poruke.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Njemačka će poslati teško naoružanje u Ukrajinu

Njemačka će poslati teško naoružanje Ukrajini, i ova odluka je konačna, izjavila je njemačka ambasadorica u Ukrajini Anka Feldhusen,...