- Advertisement -

RODITELJI OSNOVNE ŠKOLE “AVDO SMAILOVIĆ”: POLITIČKA ODLUKA MINISTRICE ZA ODGOJ I OBRAZOVANJE KANTONA SARAJEVO: Plagijat umjesto Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu

Preporučujemo

Redakciji Index.ba obratili su se roditelji djece iz Osnovne škole “Avdo Smailović” koji tvrde kako je u ovoj školi evidentan utjecaj politike na proces izbora direktora. Roditelji su nezadovoljni odnosom i sistemom vrijednosti koje zastupa ministrica obrazovanja KS, navodeći kako se sadašnja vlast samo deklarativno zalaže za izvrsnost u obrazovanju, usavršavanje i podršku šehidskim porodicama, a kako u procedurama izbora i imenovanja kadrova rade sve suprotno.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

– Ministrice, uhvatili smo Vašeg kandidata da prepisuje i šta ćemo sada?, pitaju roditelji učenika Osnovne škole “Avdo Smailović” jedne od najbrojnijih škola u Kantonu Sarajevo koju pohađa više od 1.000 učenika.

Vijeće roditelja Osnovne škole “Avdo Smailović” u Sarajevu ovim putem upozorava javnost na evidentan utjecaj politike na proces izbora direktora ove škole.

Roditelji su nezadovoljni odnosom i sistemom vrijednosti koje zastupa ministrica obrazovanja KS i bivša direktorica Bošnjačke gimnazije u Sarajevu Naida Hota – Muminović.

Dok se vlasti samo deklarativno zalažu za izvrsnost u obrazovanju, usavršavanje i podršku šehidskim porodicama u procedurama izbora i imenovanja kadrova rade sve suprotno.

Tako već dva ciklusa jedan od kandidata za direktora, doktorant Pedagoškog fakulteta u Univerziteta Sarajevu, dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, učitelj u pomenutoj školi već 12 godina i dijete šehida koji je ukopan u mezaristanu pored ove škole, a koji uz sve navedeno uživa jednoglasnu podršku Vijeća roditelja, nikako da dobije glas podrške resorne ministrice.

Nažalost, spomenuti kandidat nije kandidat NIP-a te nijedne druge političke stranke, očito nije ni dobar prijatelj predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo i nema završen DIF, a na njegovu veliku žalost zna sam sačiniti Program rada i prezentaciju ove škole, a ne u potpunosti je prepisati od kolegice kao drugi kandidat.

O neregularnostima u provođenju procedura za izbor i imenovanje direktora OŠ “Avdo Smailović” je Vijeće roditelja svojim dopisom obavijestilo ministricu Hota-Muminović, apelujući da se ispitaju navedene okolnosti i shodno tome zauzme stav Ministarstva.

Nažalost ministrica se proglasila “nenadležnom”, jer sve to izgleda nije važno kada su u pitanju kandidati koje bezuslovno podržavaju istaknuti članovi NIP-a.

Smatramo da osoba koja bez imalo stida pred roditeljima i nastavnicima pomenute škole izjavi da je preuzeo prezentaciju prethodne kandidatkinje, jer mu se dopala i nije bio sposoban sačiniti vlastitu, nikako ne može biti direktor odgojne i obrazovne ustanove.

Da li takva osoba treba da uči našu djecu moralu i sistemu vrijednosti? Pitamo ministricu da li je sada djeci dozvoljeno da prepisuju i da za to ne snose nikakvu sankciju, kad može direktor zašto ne bi i učenici?

Kandidat je dužan da se predstavi sa svojim Planom i programom rada, a ne tuđim. To se zove se plagijat.
U svoju djecu nastojimo usaditi visoke moralne vrijednosti koje nikako ne podrazumijevaju predstavljanje tuđe prezentacije, tuđih ideja i tuđeg rada kao vlastitog.

Pitamo ministricu Naidu Hota-Muminović da li se djeca koja uzimaju tuđe radove, koja prepisuju na času kažnjavaju ili bivaju nagrađeni? Kandidat koji je plagirao prezentaciju u Školi je zaposlen od oktobra 2021. godine, a drugi kandidat 12 godina radi u školi.

Pitamo se koliko kandidat plagijator poznaje Školu, nastavno osobolje, djecu i lokalnu zajednicu? Očito je da se o kvalitetu ova dva kandidata ne bi trebalo ni raspravljati, ali kada politika uplete prste u izbor, onda se kvalitet ne uvažava?

Smatramo da je krajnje neodgovorno, neprofesionalno i neetično od ministrice obrazovanja, kako god se zvala i iz koje god političke stranke bila, bez jasnih i relevantnih kriterija izdvajati radnika kao istaknutog i boljeg. Zar su za ministricu osobe koje plagiraju “istaknuti prosvjetni radnici”?

U odgovoru koji smo dobili od ministrice, vidljivo je da se zaobilazi odgovor na naše pitanje te se poziva na pravne članove Zakona, koje niko ne dovodi u pitanje.

Ovdje se radi o odgovornosti, pagijatu i čemu djecu učimo i služimo kao primjer. Dodajemo da smo u posjedu Dopisa dijela uposlenika Škole upućenom resornoj ministrici u kojoj se navodi da je spomenuti kandidat, zapravo blizak stranci Narod i Pravda i da ima podršku resornog ministarstva.

Mi kao Vijeće roditelja ističemo da nismo protiv Škole i nastavnog osoblja, ali da pozivamo direktora i sve ostale da se zajednički sa nama uključe u neutralisanje utjecaja koji narušavaju ugled naše škole.

Poručujemo da ćemo o svemu obavijestiti nadležne institucije, Ured za borbu protiv korupcije, kao i Prosvjetni inspektorat -, navodi se u saopćenju.

- Advertisement -
- Advertisement -

Najnovije

Na Žuču održano prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu

Prvo međunarodno takmičenje u praktičnom streljaštvu održano je proteklog vikenda na novom sportskom strelištu Žuč, koje se nalazi općini...